To je to što me zanima!

Sastanak Kerryja i Lavrova, traže mirno rješenje za Siriju

Kineski i ruski veleposlanici u UN-u razgovarali su s britanskim, francuskim i američkim predstavnicima iza zatvorenih vrata, no nisu željeli davati nikakve izjave za javnost
Vidi originalni članak

Predstavnici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a sa sastanku u New Yorku u srijedu su razgovarali o planovima kako sirijsko kemijsko oružje staviti pod kontrolu. O istoj temi ranije su raspravljale Francuska, Velika Britanija i SAD. 

Kineski i ruski veleposlanici u UN-u razgovarali su s britanskim, francuskim i američkim predstavnicima iza zatvorenih vrata, no nisu željeli davati nikakve izjave za javnost, piše USA Today. 

Danas sastanak u Ženevi

- Rasprava je dobar uvod u današnji susret u Ženevi američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova - rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman. 

- Ruska strana radi na izradi izvedivog, preciznog i konkretnog plana u kontaktima sa sirijskom stranom. Namjeravamo ga predstaviti u najkraćem roku i bit ćemo spremni na njemu raditi s glavnim tajnikom UN-a, članovima Vijeća sigurnosti UN-a i Organizacijom za zabranu kemijskog oružja - rekao je Lavrov.

Rusi traže da rezolucija jamči uništenje kemijskog oružja, no SAD zahtjeva da u njoj bude i osuda uporabe tog oružja od strane Asadovog režima, na što Rusija neće pristati budući da je njihov stav da su oružje koristili pobunjenici.

Prvi francuski prijedlog bio je da se vladi predsjednika al-Asada da ultimatum da odustane od kemijskog oružja ili da se suoči s kaznenim mjerama. Rusiji je takav tekst rezolucije neprihvatljiv.

Iz diplomatskih krugova rečeno je da je bilo drugih prijedloga rezolucija o kojima se raspravljalo, kao i pokušaja da nađe zajednički prijedlog. Rusija, koju podupire i Kina, stavila je, međutim, veto na tri rezolucije koje osuđuju Asadovu vladu i prijete sankcijama.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mm555 12.09.2013.

    http://www.theguardian.com/world/2013/sep/11/nsa-americans-personal-data-israel-documents a o ovom niti rijeci na 24sata

  • sjenoviti 12.09.2013.

    Sada moze i mirnim putem....jadni ste vi ameri ako cemo pravo....

  • sl1969 12.09.2013.

    ameri ce nešto mirnim putem rešit ha ha ha

Komentiraj...
Vidi sve komentare