To je to što me zanima!

Stanje kritično: Nestašica krvi stopirala operacije u Slavoniji

Darivatelji, javite se! Osječka bolnica ima još oko 300 doza krvi, odnosno samo za hitne operacije. Tvrde da još nikad nisu morali zaustaviti operativne zahvate
Vidi originalni članak

Crveni križ i Klinički zavod za transfuziju osječke bolnice poslali su hitan apel javnosti da svi koji mogu doniraju krv što je prije moguće.

Osječka bolnica ima još oko 300 doza krvi, a to se čuva samo za hitne operacije i one stradale u prometnim nesrećama, dok su sve druge operacije trenutačno odgođene. S obzirom na to da Klinički zavod za transfuziju Osijek pokriva sve bolnice u istočnoj Slavoniji, u svima njima su obustavljene operacije sve dok se zalihe ne obnove.

- Još nikad nismo bili u ovoj situaciji da moramo obustaviti operativne zahvate. Prošlog vikenda poslali smo apel, no sakupili smo 200 doza, a s obzirom na to da su ove godine prometne nesreće na slavonskim autocestama vrlo česte i teške, puno doza krvi otišlo je na zbrinjavanje stradalih u nesrećama. Po jednom stradalom u nesreći koji teško krvari može otići i do 30 doza krvi - pojasnila je dr. Sanja Vidović, voditeljica Odsjeka za vađenje krvi dodajući kako je najhitnije potrebno sakupiti barem 500 doza krvi. 

Na donaciju krvi pozivaju se svi redoviti davatelji, svi koji su zdravi i koji se dobro osjećaju, a imaju između 18 i 65 godina te oni koji posljednja dva tjedna nisu uzimali nikakve jače lijekove.

- Crveni križ i Zavod za transfuziju organizirali su darivanje krvi na nekoliko lokacija. Jedna je i u trgovačkom centru Portanova gdje će ovoga vikenda, zbog velike posjećenosti centru, biti izolirana prostorija u kojoj ćete moći dati krv od 9 do 14 sati. Također će velika akcija biti organizirana i na blagdan Velike Gospe u svetištu Aljmaš gdje će vjernici također moći dati krv u ambulanti u Aljmašu od 9 do 14 sati, a na to će ih pozivati i svećenici koji će voditi mise - rekao je predsjednik osječkog Crvenog križa Marko Đukić. 

Osječka transfuzija će zbog ovih izvanrednih okolnosti raditi od jutra do 19 sati.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • jošnasima 07.08.2015.

    Baš mi je čudno kako npr. u Varaždinu ili Međimurju NIKADA do sada nije bilo ovakvih problema sa nedostatkom krvi. Razlozi su potpuno jasni, opet bi Zagorci i Međimurci trebali pomagati Slavoniji. Lijepo je pomagati svojima, ali neka se i sami malo više potrude.

  • zgbuco 07.08.2015.

    Nema se zapravo kaj komentirati. Mogu samo reći: "Vrdoljak- Hrvatska Narodna Stranka- Poštenje-Transparentnost=Imunološki Zavod"

  • NeNormalan 07.08.2015.

    Kada treba za sve plaćati participaciju onda je objašnjenje kapitalizam, a kada treba krv darivati onda je socijalizam

Komentiraj...
Vidi sve komentare