To je to što me zanima!

Stanko je dobio ponudu za posao, par će seliti u Zagreb?

Mladi roditelji Mateja i Stanko, kojima socijalna služba želi oduzeti sinčića, vratili su su se kući. Zaljubljeni roditelji kažu kako su dane u bijegu provodili uz svoju bebicu
Vidi originalni članak

Napokon nam je lakše, jer prvu noć u posljednjih tjedan dana nismo proveli u bijegu nego kod sestre u Koprivničkim Bregima, kažu Mateja (17) i Stanko Židov (25), roditelji dvomjesečnog Dorijana s kojim su prošlog četvrtka po drugi put pobjegli da im ga koprivnička socijalna služba ne bi oduzela.

- Bili smo na toplom, bilo nam je lijepo i nismo se bojali da će nas pronaći, no kod kuće je ipak najljepše. Dane smo provodili uz Dorijana, kojem smo se napokon mogli u potpunosti posvetiti te uz TV prateći što se događa sa našim slučajem. Što se budućnosti tiče dobio sam ponudu za posao u Zagrebu i ako sve bude u redu selimo u metropolu - rekao je Stanko. 

Druga ponuda koju je mladi par dobio stigla je prije nekoliko dana od korivničkog gradonačelnika, koji im je osigurao gradski stan i najavio da će provjeriti je li moguće da Stanko dobije radno mjesto u nekoj od gradskih tvrtki.

- Odbili smo ponuđeni stan, jer nije namješten, no dogovorili smo se da će nam Grad prepustiti kuću u kojoj smo živjeli prije nego smo morali pobjeći te da će nam pomoći da ju obnovimo. Kako god, ne odustajemo od bitke za sina i bolju budućnost. Vjerujem da će nam sada biti puno lakše, jer nam je odvjetnik rekao da su povukli zahtjev za ovrhom Dorijana. Sada još ministra Milinovića pozivamo da naredi koprivničkom Centru za socijalnu skrb da se povuće iz izvanparničkog postupka kojim traži da nam se oduzme Dorijana, pa da možemo živjeti kao normalna obitelj – naglasio je Stanko.

I upravo je taj izvanparnični postupak figa u džepu socijalnih radnika, jer pojednostavljeno rečeno povukli su zahtjev za hitnim oduzimanjem djeteta ali ne odustaju od traženja da se Dorijana u konačnici ipak odvoji od roditelja. Sve dok taj postupak ne bude obustavljen nije isključeno da sudska presuda o ovrsi djeteta opet stupi na snagu.

- Tek kad nam ministar u pisanom obliku obeća da će i po tom pitanju intervenirati bit ćemo u potpunosti mirni. Svjesni smo da je nadzor Centra neizbježan i ne bojimo ga se, no dalje od toga ne pristajemo ići, jer se ni u kojem slučaju ne odričemo roditeljstva. Ljuti smo na državne institucije, više im ništa ne vjerujemo i razočarani smo, jer nas se progoni kao da smo kriminalci – rekao nam je Dorijanov otac Stanko.

Agoniju kroz koju mladi par prolazi izuzetno teško je podnijela i Matejina majka Katica, koja je zbog stresa završila u bolnici. Ne odvaja se od unuka, a na naše pitanje što misli o ponašanju državnih institucija kroz suze je samo kratko odgovorila kako želi da se maknu od Dorijana, Mateje i Stanka:

- Samo neka nas ostave na miru. Ne trebamo ništa od njih i sami ćemo se pobrinuti da kćer, zet i unuk imaju dostojanstven život - rekla je.

Njezine je riječi ponovila i Stankova sestra Stanka, dodavši kako joj je sada ipak puno lakše, jer više ne živi u neizvjesnosti gdje su i kako im je.

Idi na 24sata

Komentari 96

  • emtimater 13.03.2016.

    Veliki gradovi nemaju milosti.. ako se ne snađeš u kratkom roku patit ćeš dugoročno

  • knightrieder 29.10.2011.

    Budimo realni i priznajmo da ovakvih slučajeva u Hrvatskoj ima na stotine samo što su ovi eto privukli malo medijske pozornosti svojim bijegom.Najveći problem danas je što mladi eto prerano stupaju u odnose i to još bez ikakve zaštite.I sam sam roditelj,neznam što mene čeka,no budimo realni djecu bi trebali imati kad imaju uvjete za to,a to znači barem kad nađu posao ako već nemaju riješeno stambeno pitanje.Sve ovo ostalo što se tiće socijalnih službi nije vrijedno spomena.Oni sami koji rade na tome imaju x problema kod kuće,a drugima prodaju pamet.Najbolje mi je ono kad je u jednom članku bilo rečeno koliko kvadrata mora imat dijete za sebe no uglavnom ispada da bi moralo imati jednu sobu.Nije da to nije i loše no ja se pitam dali bi onda one mnogobrojne obitelji koje se svako malo slikaju po novinama,a imaju 6 i više djece,uopće mogle imati tu djecu.Kad bi oni sve te uvjete ispunili morali bi imati neboder.Cura je jednostavno premlada za to no nije jedina,a kad bi se svi sad takvi pokazali u novinama mislim da bi vlada morala dići još jedan kredit da im pomogne, jer ako daš jednom moraš dati svima.To ti je ko kad vlada da jednim radnicima za otpremnine,a za dva dana ti se pojave drugi u novinama koji traže isto!Za imati djecu jednostavno treba imati uvjete i nema druge,jar lako je do njih doći no za njih treba i puno odricanja.

  • angelos 29.10.2011.

    ovo je sramota za držvau, prvo napravi od čovjeka siromaha, dok bi ga kasnije progonila, zar to nije strašno? Iz socijalne službe maknuti upraviteljicu, jer takvi kao što je ona, nemaju pravo raditi taj posao, zla je privatno i poslovno. Koliko je država pokrala narod, bilo bi jako lijepo od njih, da barem jedan mali dio pokradenog vrati, da se pomogne ovim mladima i njima sličnima. Naravno, oni su dosada šutjeli, dok građani su ti koji pomažu i uvijek će to raditi... Želim puno sreće bebici i njezinim roditeljima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare