To je to što me zanima!

Stanovništvo evakuirano: ISIL zauzeo antički grad Palmiru

Militanti iz ISIL-a osvajanjem Palmire kontroliraju polovicu sirijskog teritorija. Vladine trupe su se povukle iz drevnog grada kojem sad prijeti barbarsko uništenje
Vidi originalni članak

Antički grad Palmira u UNESCO-u ima status svjetske baštine. Sad su ga zauzeli džihadisti Islamske države i prijeti mu potpuno uništenje. Iza sebe su ostavili stotine mrtvih.

Vladine trupe su se već potpuno povukle iz grada, a stanovništvo je evakuirano. Evakuirane su i stotine spomenika i kipova, ali, nažalost, to nije bilo moguće napraviti i s gradskim muzejem i velikim spomenicima iz drevnih dijelova grada.

Palmira, poznata i kao "Venecija pijeska" zauzima važno mjesto u povijesti Bliskog istoka, a islamskim militantima je bila strateški važna jer im otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju su militanti i ISIL-a već velikim dijelom zauzeli. Sada kontroliraju polovicu sirijskog teritorija.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Behemot 22.05.2015.

    Amerika uz savezništvo Izraela i Turske, a financirano od Saudijaca je osnovala, obučila i naoružala ISIL sa ciljem da svrgnu Assada a Irak rasture do te mjere da američke kompanije idućih 100 godina mogu besplatno eksploatirati naftu. Kada Sirija padne US može potamaniti ISIL u par dana, osim ako ne odluče da bi im ISIL dobro došao i protiv Irana. Razlika između Hitlera i Obame je u tome što je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir ..

  • arwin 21.05.2015.

    Zašto Amerikanci napokon ne pošalju Ramba da tamo napravi reda?

  • arwin 21.05.2015.

    A lijepo im je Sadam govorio da će na Bliskom istoku otvoriti vrata pakla...

Komentiraj...
Vidi sve komentare