To je to što me zanima!

Staro 2200 godina: U Virovitici slučajno pronašli naselje Kelta

Prema dosad nađenim predmetima, pretpostavlja se da je riječ o naselju iz brončanog i antičkog doba (Rimsko Carstvo), kao i srednjeg vijeka
Vidi originalni članak

Istodobno s radovima na gradnji trase kanalizacije od virovitičke šećerane obavljamo nadzor. Našli smo površinske keramičke ulomke koji upućuju na postojanje dokaza o životu, kazao nam je Robert Čimin, ravnatelj i viši kustos Muzeja Koprivnice, osim kojeg je do petka u istraživanju sudjelovalo još pet arheologa.

Prema dosad nađenim predmetima, pretpostavlja se da je riječ o naselju iz brončanog i antičkog doba (Rimsko Carstvo), kao i srednjeg vijeka. Na trasi dugoj 800 metara, gdje radove na kanalizaciji izvodi đurđevačka Bistra, nađena su dva naselja sa zemunicama i peći. Našli su 110 stratigrafskih jedinica, odnosno 50-ak ukopanih objekata, a najveći dio nalaza pripada keltskom razdoblju iz 2. st. pr. Krista. O nalasku su obavijestili Konzervatorski odjel u Požegi. Čimin nam je rekao da će nalaze nakon obrade vratiti u Viroviticu, gdje će trajno biti pohranjeni u Gradskome muzeju.

Kelti su izumrli ratnički narod. Stari Rimljani Kelte su nazivali Galima. To je pleme svojedobno opustošilo Rim, a njihov vođa - čuveni Versingetorix - jedini je čovjek koji je u bici pobijedio Cezara. No ratnički narod nesklon disciplini i uvijek raspoložen za pobune iščeznuo je s povijesne pozornice. Za višestoljetnog postojanja uspjeli su dospjeti posvuda, od Škotske i Irske do današnje Hrvatske. Njihovi svećenici, mistični druidi, svojim su maštovitim, koliko i okrutnim, kultovima, dugo privlačili pažnju povjesničara. U Hrvatskoj se i danas otkapaju pojedine keltske nekropole. Na arheološkom lokalitetu u Zvonimirovu, nedaleko od Virovitice, stručnjaci zagrebačkog Instituta za arheologiju našli su keltski grob iz sredine 3. st. prije Krista, kad su Kelti počeli naseljavati područje između Save, Drave i Dunava, južno od Drave. Radilo se o ratniku s mačem, kopljem, umbom štita, fibulama i keramičkom posudom.

Niz tragova

Nađene su keramičke posude iz keltskog naselja iz 2. st. pr. Krista i iz 8. st.

Skupina arheologa

Radove izvodi Muzej grada Koprivnice na čelu s Robertom Čiminom i još pet arheologa.

Sve ide u muzej

Svi nalazi će nakon pomne obrade završiti na trajnoj pohrani u Gradskome muzeju Virovitica.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Ichiban 08.10.2016.

    Koliko gluposti i povjesnih ne istina u samo jednom članku! Novinar početnik?

  • pajuta 07.10.2016.

    Ako ne nadu bakrenu zicu znaci da smo vec onda imali Wi-Fi

  • maso 07.10.2016.

    Ne volim arheologe iz razloga jer oni većinom ZNAJU gde se nalaze nalazišta iz određenog doba. Da sami krenu u posao morali bi oni snositi troškove, ovako troškove mora snositi jadni investitor ni kriv ni dužan...

Komentiraj...
Vidi sve komentare