To je to što me zanima!

Stat će vlakovi: Strojovođe idu u generalni štrajk već u travnju

Sindikat strojovođa Hrvatske ističe da je bio spreman pristati na odricanje od božićnica, uskrsnica, regresa i drugih materijalnih prava radi ušteda u tvrtki
Vidi originalni članak

Iz Sindikata strojovođa Hrvatske potvrdili su da kreću s generalnim štrajkom i da će zaustaviti sve vlakove vjerojatno već početkom travnja i to zato što je propao pokušaj mirenja s Upravom HŽ Putničkog prijevoza.

- Uprava je odbila prijedlog SSH da krenemo u razgovor kako bi izbjegli štrajk te ističu kako ne želi razgovarati o problemima dok formalno ne stupimo u štrajk. Iz toga se jasno vidi da su odlučili maltretirati putnike štrajkom kojeg traže iz njima znanih razloga, iako ih je i ministar Siniša Hajdaš Dončić javno pozvao na postizanje kompromisa - stoji u njihovu priopćenju SSH koji potpisuje njen predsjednik Nenad Mrgan. 

SSH zamjera što je i na pregovore direktor HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković poslao drugi i treći ešalon u liniji rukovođenja, umjesto da sam dođe. Ističu da je SSH pritom bio spreman pristati na odricanje od božićnica, uskrsnica, regresa i drugih materijalnih prava radi ušteda u tvrtki.

- Ukratko - prihvatili smo SVE zahtjeve poslodavca u kolektivnom pregovaranju. Unatoč tome Uprava ne želi razgovarati o problemima strojovođa - kažu u priopćenju. 

Doznajemo da strojovođe traže svoje pravo da koriste 'stare' godišnje odmore u zakonskom roku do lipnja kao i pravo da odbiju prekovremene sate kako zbog umora ne bi ugrozili živote putnika. Ujedno traže i da se poboljša održavanje vlakova za koje kažu da su u katastrofalnom i najgorem stanju otkad postoji željeznica. 

Istovremeno putnici negoduju što se na nekim linijama već sad uvode autobusi i mijenja vozni red a da se putnike ne obavijesti pa mnogi moraju privatnim automobilima putovati iako imaju plaćene godišnje karte.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • askica 26.03.2015.

    Zar se netko još vozi našim vlakovima? Preskupe karte i preduga vožnja.

  • najiram 10 26.03.2015.

    jednostavno svima koji štrajkaju momentalni otkaz bez prava na burzu...dosta nam je mužnje tih državnih uhljeba....ljudi voze kamione na daleko dužim stazama i putevima...ovi ucjenjuju cijelu hrvatsku i povečavaju javni dug...otkaz po hitnom postupku tko ne želi voziti i točka...a za vožnju dovesti kineze koji če to raditi sa širokim osmijehom za 500 eura...i neče pitati za vrijeme...

  • _l_ 26.03.2015.

    oni će zakasniti i na vlastiti štrajk

Komentiraj...
Vidi sve komentare