To je to što me zanima!

Stigao je s Marsa ili Jupitera? Kod Križevaca je pao meteorit

Astronomi su se bacili u potragu za vrijednim ostacima meteorita teškog oko kilogram i pol koji je prije nekoliko dana pao malo sjevernije od Križevaca
Vidi originalni članak

Gledajući po orbiti, sliči materijalu koji je došao s Marsa i Jupitera, smatra astronom Korado Korlević iz Višnjana.

Meteorit je oko ponoći 10. svibnja ušao u atmosferu brzinom 13,4 km/s na visini 90 km kraj Žumberačkoga gorja. Preletio je sjeverno od Zagreba i, po svemu sudeći, pao malo sjevernije od Križevaca, u pravcu Koprivnice. Let su zabilježile kamere Hrvatske meteorske mreže (HMM). Zadnjih 20-ak kilometara letio je bez osvjetljenja jer se ohladio pa se ne zna točno mjesto pada.

- Težak je oko kilogram i pol. Još se obrađuju podaci, a u fazi smo potrage za njim - govori Korlević. Lani je na području Križevaca pronađen ostatak meteorita ‘Križevci’. 

- Ne mogu se načuditi jer je meteorit pao baš na području Križevaca, i to u samo godinu dana razmaka. To je neobično jer je Hrvatska velika zemlja i mogao je pasti bilo gdje, a pao je ponovno na istom području - rekao je Korlević. 

Krhotina od 292 grama prvo je nebesko tijelo pronađeno na hrvatskom tlu u 60 godina. Korlević nam je otkrio i da je u nedjelju relativno blizu Zemlje prošao asteroid veličine školskog autobusa.

- Da je išao na Zemlju i bio kameni, padala bi kamena kiša. Uništio bi mnoge gradove - kaže astronom Korlević.


Idi na 24sata

Komentari 141

  • walterix 20.05.2012.

    Meni se tamo negdje kod KŽ razletio zadnji ležaj, pa ak neko nadje da mi se vrati nekako

  • Takeshi 19.05.2012.

    a kak izgleda taj..meteovrit...ak ima velke usi i krivi nos morti je to moj sused Jura kaj je pobegel od zene. Al ne razmem to kaj je svrsil u Krizevce a ne u Splitu jer je se htel pripremat za paradu homica, kak je rekel da bu ...i sad vis potraga

  • gremljin 18.05.2012.

    sad bu došla marsijanka sa tri sise i dvije "ribice" :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare