To je to što me zanima!

Stigla nova vozila: Američka zvijerka mijenja stare 'Tamiće'

Vrijede 75 milijuna kuna: Američka Vlada je MORH-u donirala 212 vozila MRAP. Otporni su na metke i mine, a stiglo ih je već 30. Ostala vozila stižu do listopada
Vidi originalni članak

Vlada SAD-a hrvatskim Oružanim snagama donirala je 212 vozila tipa MRAP, koja imaju balističku i protuminsku zaštitu. Prvih 30 vozila tipa MRAP MaxxPro stiglo je u Hrvatsku i predstavljeno je u zagrebačkoj vojarni Croatia. Ukupna vrijednost vozila je oko 75 milijuna kuna, a sva vozila bit će isporučena do listopada

General zbora Drago Lovrić zahvalio je Vladi SAD-a na vrijednoj donaciji, te istaknuo da je današnja primopredaja samo jedna u nizu pomoći i donacija koju Hrvatska i Oružane snage primaju od Vlade SAD-a.

- Od 1995. do danas, Vlada je kroz pomoć i programe MORH-u odobrila potporu od sto milijuna dolara. Ovo je još jedna potvrda činjenice kako su SAD najvažniji strateški partner u RH u području obrane - rekao je general Lovrić. 

Naglasio je da su ova vozila dobra i provjerena u operacijama. Njima će opremiti specijalne postrojbe, te postupno zamijeniti postojeća TAM vozila stara 30-ak godina. MRAP vozila teže oko 18 tona, dugačka su oko 6,8 metara, široka 2,7 m i visoka 3,3 m. Prosječna potrošnja im je oko 50 litara na 100 kilometara i imaju 375 konjskih snaga.

- Ova vozila su iznimno dobro zaštićena, mogu pretrpjeti eksploziju od 7 kilograma eksploziva postavljena ispod njih, a da posada preživi, što je važno kad se nađete u minskom polju. Osim toga, ova vozila mogu pomoći i u slučaju katastrofa, poput potresa - istaknuo je Lovrić te dodao da će do kraja listopada u Hrvatsku stići 162 borbena terenska vozila (MRAP M-ATV), te 20 sanitetskih vozila tipa MRAP HAGA.

- Mi tek trebamo proći proces osposobljavanja vozača i tehničara za njihovu vožnju i održavanje. Mi ćemo se osposobiti da ih održavamo na najbolji mogući način - istaknuo je Lovrić, kojem je jedna od briga riješiti ogromne PDV-ove na vozila. Naime, iako im je Vlada skresala budžet, pronašli su novac da plate PDV i prijevoz za ovih 30 doniranih vozila.

- Platili smo 2,2 milijuna kuna PDV-a te 1,3 milijuna kuna za prijevoz. Našli smo novac za plaćanje nameta i za sljedećih 20 vozila, tako da će to biti oko tri milijuna kuna. Sada smo u pregovorima s nekim institucijama da nađemo rješenje kako primjerenije riješiti plaćanje PDV-a za pošiljku od 162 vozila koji bi iznosio 12 milijuna kuna - rekao je Lovrić.

A kako je voziti masivan MRAP, iz prve nam je ruke rekao nadnarednik Ivan Gogić, koji ga je vozio u Afganistanu.

- Apsolutno ste dominantni! Kad se krećete ulicama Kabula, svi sudionici respektiraju vas kad naiđete, jer vide da se radi o moćnom vozilu - rekao je Gogić.

Idi na 24sata

Komentari 307

  • jožek2 09.04.2014.

    Sve što njima nije dobro doniraju sirotinji kao što smo mi,i pri tome su postali dobri humanitarci ujedno se rješili otpada,a tko će plačati gorivo, 50.litera na sto kilimetara,zar nam to treba' zar je to neka pomoć?čemu se mi sve radujemo,,,,,,,,,,,,,,,

  • EraserzgTomica 09.04.2014.

    Opremaju nas da bi ih obranili od Rusa.....

  • ben hur panonius 09.04.2014.

    nama stalno pristižu vozila...

Komentiraj...
Vidi sve komentare