To je to što me zanima!

Stiže jesen: Očekujte pljuskove i grmljavinu, pada temperatura

Značajniji pad temperature zraka neće se dogoditi niti do kraja aktualnog tjedna. Ipak, u noći s petka na subotu preko Hrvatske će proći hladna fronta
Vidi originalni članak

Ljubitelji ljeta mogu biti zadovoljni. Sredina je rujna, a temperature zraka i dalje dosežu vrućih 30 stupnjeva. Površinske temperature mora diljem našeg dijela Jadrana su od 22 do 24°C, što znači da je ugodno kupanje i dalje zagarantirano. Značajniji pad temperature zraka neće se dogoditi niti do kraja aktualnog tjedna. Ipak, u noći s petka na subotu preko Hrvatske će proći hladna fronta. Zbog toga će u spomenutoj noći biti kiše i grmljavinskih pljuskova, a dani vikenda donosi svježije vrijeme, javlja Crometeo.

Vrijeme na Jadranu

U srijedu će biti pretežno sunčano. Popodne umjeren razvoj naoblake, a većinom će u zaobalju biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Noću tiho, a danju će puhati slab maestral. Navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 26 do 30°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Ujutro je ponegdje u zaleđu, ali i uz more moguća magla. Popodne će u zaobalju biti umjerenog razvoja naoblake, a u unutrašnjosti Istre i Kvarnera lokalno će biti pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

U petak veću prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu postupno jače naoblačenje, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Tamo će u drugom dijelu dana posvuda biti kiše i pljuskova. Mjestimice će unutar 24 sata pasti više od 70 litara oborina po kvadratnom metru, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji veći dio dana suh, a u drugom dijelu dana postupno jače naoblačenje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Navečer će i tamo biti kiše, pljuskova i grmljavine, a suho će se zadržati još samo na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će umjereno, ponegdje i pojačano jugo, na moru samo ponegdje prolazno može biti jako. Jugo će na sjevernom Jadranu krajem dana okretati na umjeren do pojačan lebić i pulenat. Jutarnje temperature malo više na sjevernom Jadranu. U ranim popodnevnim satima temperature od 18°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 28°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U subotu još u noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i jače neverine. Od jutra postupno smirivanje vremena, prvo na sjevernom Jadranu, a najkasnije na jugu Dalmaciji. U drugom dijelu dana u većini predjela suho i djelomično sunčano. Kasno navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje. Još će samo u početku u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhati umjereno do pojačano jugo, ali će se sjeverozapadnjak i zapadnjak brzo proširiti na cijeli Jadran tijekom dana. Najjače će puhati sredinom dana i u rano popodne nad otvorenom morem i vanjskim otocima, ali će prema večeri sve više slabjeti. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Mjestimice će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom, najviše na otocima i nad otvorenim morem. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, prema večeri širit će se na veći dio Dalmacije. Zapuhat će umjerena bura, a u drugom dijelu dana ponegdje može biti pojačana. Temperature zraka slične onima u subotu, a u zaobalju malo niže.

Prema sadašnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna pratit će nas malo hladnije vrijeme u odnosu na aktualni tjedan, osobito u prvom dijelu tjedna. Iako će umjereno pasti noćne i jutarnje temperature zraka, najviše dnevne vrijednosti i dalje će prelaziti ugodnih 20 stupnjeva.

Vrijeme u unutrašnjosti

Danas djelomično sunčano i vrlo toplo. Uz jači razvoj oblaka mogući su i pljuskovi s grmljavinom, osobito u popodnevnim satima. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak djelomično sunčano i vrlo toplo. Ujutro je mjestimice moguća magla jer će vjetar biti slab ili će sasvim izostati, a tijekom dana ponegdje mala do umjerena naoblaka, mjestimice uz kratkotrajan pljusak s grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka bit će između 13 i 17, a najviša dnevna od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti uglavnom povoljna pa meteoropati i kronični bolesnici ne bi trebali imati problema zbog vremena. Alergičari baš i neće biti te sreće jer će koncentracija peludi biti umjerena do visoka, osobito ambrozije.

U petak veći dio dana djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. U Gorskom kotaru i Lici oblačnije, osobito u drugom dijelu dana uz češću kišu i pljuskove s grmljavinom. Kasno popodne i navečer kiša i pljuskovi bi se mogli širiti i na središnju Hrvatsku, a zatim u noći i na Slavoniju. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima ponegdje s pojačanim udarima. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva, na istoku ponegdje i oko 30°C.

Subota nam donosi svježije vrijeme. Najoblačnije i najkišnije će biti u noći i ujutro, dok se tijekom dana očekuje slabljenje i prstanak kiše uz moguća sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će temperatura zraka danju biti u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva niža nego u petak.

U nedjelju pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ali se čini u manjim količinama. Najpovoljnije vrijeme bi moglo biti na sjeveru unutrašnjosti. Sjeverac i sjeveroistočnjak će pojačati pa će ostati relativno svježe. Ipak, moramo napomenuti da položaj ciklone još uvijek nije posve jasan pa su moguće i promjene u prognozi za nedjelju i ponedjeljak.

Idi na 24sata

Komentari 137

  • Diamond64 14.09.2016.

    24sata najiskusniji manipulatori Psychological manipulation is a type of social influence that aims to change the behavior or perception of others through abusive, deceptive, or underhanded tactics.[1] By advancing the interests of the manipulator, often at another's expense, such methods could be considered exploitative, abusive, devious, and deceptive. Social influence is not necessarily negative. For example, doctors can try to convince patients to change unhealthy habits. The process of manipulation involves bringing an unknowing victim under the domination of the manipulator, often using deception, and using the victim to serve their own purposes.

  • Leyla 14.09.2016.

    Bit ce mjestimicno suncano sa povremenim pljuskovima te grmljavinom...sa udarima vjetra od 30 do 10 cvorova...pa odaberite ljudi dragi od ovoga sta van pase da bude...ili sve ili nista

  • biberrr 14.09.2016.

    Lažu da je strava,na meteu sljedećih 7 dana u Istri sunčano sa manjim oblačićima,bez kiše,temperatura od 25 do 29.

Komentiraj...
Vidi sve komentare