To je to što me zanima!

Što ćemo sad? Maturanti se ne mogu ulogirati u probni esej

U 10 sati počelo je pisanje probnog virtualnog eseja iz hrvatskog jezika u sklopu državne mature. Prijavljeno je 13.000 maturanata, no kako saznajemo, mnogi se ne mogu uopće ulogirati
Vidi originalni članak

Javljam se kao jedna od maturantica koja je trebala pisati probni esej u 10 sati. Međutim, ja, kao i mnogi drugi maturanti, još mogu ući u probni esej (iako je već 11 sati). Čekali smo probnu maturu koja se toliko najavljivala i koja očito nije dovoljno pripremljena. Ovime je samo prikazano kakva je organizacija u Hrvatskoj i koliko je stalo onima koji su trebali pripremiti probni esej. Još ostaje samo pitanje hoćemo li mi, koji nismo bili u mogućnosti pisati ovaj probni esej, dobiti drugu priliku?

Ovo nam je pismo uputila jutros maturantica iz Slavonije. Ona i još 13.180 maturanata prijavili su se za pisanje probnog eseja u projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Esej se piše na platformi Loomen, no prema screenshotovima koje nam je maturantica poslala, sustav je pao.

Kako nam je kazala u telefonskom razgovoru, iako sustav javlja da je ulogirana, ona uopće ne može pristupiti samome eseju. Takve probleme cijelo jutro dojavljuju i mnogi drugi maturanti. 

- Iz ministarstva nam poručuju da zovemo Carnet, neki su se javljali direktno ministrici, ali i tamo su dobili isti odgovor. No u Carnetu nam se nitko ne javlja. Što će biti s nama, hoćemo li uopće dobiti mogućnost da pišemo taj probni esej - kaže nam maturantica.

Ministarstvo je prije eseja objavilo kako su maturanti mogli odabrati razinu na kojoj žele pisati, A ili B.

- Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta. Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida. Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja. Čitanju i rješavanju esejskog zadatka moći će započeti točno u 10 sati. Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Svim učenicima želimo puno uspjeha u pisanju probnog online eseja. Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje - navodi se u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 12.05.2020.

    Sigurno Kinesko-ruski Hakeri opet napadaju uhljebljenu nejač. Molim sigurnosne službe da sa uključe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare