News

Komentari 1

Što ćemo sad? Maturanti se ne mogu ulogirati u probni esej

Što ćemo sad? Maturanti se ne mogu ulogirati u probni esej

U 10 sati počelo je pisanje probnog virtualnog eseja iz hrvatskog jezika u sklopu državne mature. Prijavljeno je 13.000 maturanata, no kako saznajemo, mnogi se ne mogu uopće ulogirati

Javljam se kao jedna od maturantica koja je trebala pisati probni esej u 10 sati. Međutim, ja, kao i mnogi drugi maturanti, još mogu ući u probni esej (iako je već 11 sati). Čekali smo probnu maturu koja se toliko najavljivala i koja očito nije dovoljno pripremljena. Ovime je samo prikazano kakva je organizacija u Hrvatskoj i koliko je stalo onima koji su trebali pripremiti probni esej. Još ostaje samo pitanje hoćemo li mi, koji nismo bili u mogućnosti pisati ovaj probni esej, dobiti drugu priliku?

Ovo nam je pismo uputila jutros maturantica iz Slavonije. Ona i još 13.180 maturanata prijavili su se za pisanje probnog eseja u projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Esej se piše na platformi Loomen, no prema screenshotovima koje nam je maturantica poslala, sustav je pao.

Kako nam je kazala u telefonskom razgovoru, iako sustav javlja da je ulogirana, ona uopće ne može pristupiti samome eseju. Takve probleme cijelo jutro dojavljuju i mnogi drugi maturanti. 

- Iz ministarstva nam poručuju da zovemo Carnet, neki su se javljali direktno ministrici, ali i tamo su dobili isti odgovor. No u Carnetu nam se nitko ne javlja. Što će biti s nama, hoćemo li uopće dobiti mogućnost da pišemo taj probni esej - kaže nam maturantica.

Ministarstvo je prije eseja objavilo kako su maturanti mogli odabrati razinu na kojoj žele pisati, A ili B.

- Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta. Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida. Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja. Čitanju i rješavanju esejskog zadatka moći će započeti točno u 10 sati. Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Svim učenicima želimo puno uspjeha u pisanju probnog online eseja. Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje - navodi se u priopćenju.