To je to što me zanima!

Što je previše, previše je: Prvi štrajk od pada Papandreoua

Mnoge su javne službe prestale s radom, poput željezničkoga i brodskog prometa. Zračne luke te atenski metro i burza radile su kao i inače, baš kao i brojne trgovine u Ateni
Vidi originalni članak

U Grčkoj je u četvrtak održan 24-satni opći štrajk protiv mjera štednje, prvi nakon što je sastavljena nova vlada premijera Lucasa Papademosa. U najvećim gradovima okupili su se radnici pod vodstvom sindikata koji predstavljaju polovicu grčke radne snage, oko 2.5 milijuna ljudi.

Mnoge su javne službe prestale s radom, poput željezničkoga i brodskog prometa, no zračne luke te atenski metro i burza radile su kao i inače, baš kao i brojne trgovine u Ateni. Kako piše BBC, među prosvjednicima su se našli smetlari, učitelji, liječnici, novinari i zaposlenici banaka.

- Što je previše, previše je. Izašli smo na ulice da kažemo kako je ovo proračun štednje, proračun izgladnjivanja, koji ne smije biti izglasan - izjavio je Christos Kiosis, vođa sindikata radnika atenskog vodovoda.

- Ubijaju nas. Ubijaju radnike. Ubijaju grčki duh. Mi smo ovdje da im kažemo da nećemo šutjeti -č poručio je pak jedan 55-godišnji prosvjednik.

Šefica Komunističke stranke Aleka Papariga pozvala je Grke da se bore protiv mjera štednje kako bi spriječili "veliku tragediju", dok je s komunistima povezan sindikat PAME obećao kako će tijekom prosinca održati još dva prosvjeda.

Proračun za 2012. godinu trebao bi biti izglasan u parlamentu tijekom idućeg tjedna, prenosi Reuters. Europski su vođe Grčkoj odobrili 8 milijardi eura pomoći, a premijer Papademos rekao je kako mu je sada zadatak da dobije i još 130 milijardi eura pomoći prije parlamentarnih izbora u veljači. U obraćanju europskim vođama rekao je kako Grci podržavaju reforme koje su potrebne za ostanak u eurozoni.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mayhem26 02.12.2011.

    Braco30 svaka čast ja isto odbijam vjerovati da su Grci toliki neradnici,ma sve i da jesu nedavno je izašao članak u kojem Grci masovno svoju djecu ostavljaju po domovima za nezbrinutu djecu jer ih nemaju sa cime prehraniti,a to nitko ne zasluzuje........

  • 1skrlet 01.12.2011.

    ''Što je previše, previše je'' stoji u naslovu... Ljudi nisu zadovoljni i štrajkaju poštovani novinaru pošto još nisu dobili ono zbog čega su štrajkovi i počeli.U čemu je problem i zašto vam to ide na živce poštovani novinaru?

  • Braco30 01.12.2011.

    mnogi kazu kako su grci lagodno zivjeli pa da se sad zbog tog nalaze u takvoj situaciji! a sta bi trebali da rade ko sto ovi sad masoni zagovaraju diljem svijeta da se radi do 65-67g a za 5 godina ce povisiti na 70 i sve tako dok čovik ne umre na poslu! covjek treba cjeli dan biti na poslu a doma ici samo u hitnim slucajevima tipa kad vam susjed gnjavi zenu:))) dije u svemu tome obitelj odgoj djece? masone to ne zanima njima je najvaznije kako čovjeka iskoristit iscjediti do zadnjeg atoma snage! umjesto da čovjek u starosti uziva doma sa svojom obitelji on ce morati bi na poslu strašno! nedajte se grci zapalite sve nek sve gori unistite masone!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare