Obavijesti

News

Komentari 3

Što je previše, previše je: Prvi štrajk od pada Papandreoua

Što je previše, previše je: Prvi štrajk od pada Papandreoua
10

Mnoge su javne službe prestale s radom, poput željezničkoga i brodskog prometa. Zračne luke te atenski metro i burza radile su kao i inače, baš kao i brojne trgovine u Ateni

VIDEO

U Grčkoj je u četvrtak održan 24-satni opći štrajk protiv mjera štednje, prvi nakon što je sastavljena nova vlada premijera Lucasa Papademosa. U najvećim gradovima okupili su se radnici pod vodstvom sindikata koji predstavljaju polovicu grčke radne snage, oko 2.5 milijuna ljudi.

Mnoge su javne službe prestale s radom, poput željezničkoga i brodskog prometa, no zračne luke te atenski metro i burza radile su kao i inače, baš kao i brojne trgovine u Ateni. Kako piše BBC, među prosvjednicima su se našli smetlari, učitelji, liječnici, novinari i zaposlenici banaka.

- Što je previše, previše je. Izašli smo na ulice da kažemo kako je ovo proračun štednje, proračun izgladnjivanja, koji ne smije biti izglasan - izjavio je Christos Kiosis, vođa sindikata radnika atenskog vodovoda.

- Ubijaju nas. Ubijaju radnike. Ubijaju grčki duh. Mi smo ovdje da im kažemo da nećemo šutjeti -č poručio je pak jedan 55-godišnji prosvjednik.

Šefica Komunističke stranke Aleka Papariga pozvala je Grke da se bore protiv mjera štednje kako bi spriječili "veliku tragediju", dok je s komunistima povezan sindikat PAME obećao kako će tijekom prosinca održati još dva prosvjeda.

Proračun za 2012. godinu trebao bi biti izglasan u parlamentu tijekom idućeg tjedna, prenosi Reuters. Europski su vođe Grčkoj odobrili 8 milijardi eura pomoći, a premijer Papademos rekao je kako mu je sada zadatak da dobije i još 130 milijardi eura pomoći prije parlamentarnih izbora u veljači. U obraćanju europskim vođama rekao je kako Grci podržavaju reforme koje su potrebne za ostanak u eurozoni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije