To je to što me zanima!

'Što se mene tiče, svaki tjedan u školi može započeti himnom'

Priča se aktualizirala nakon što je Francuska ovog tjedna počela provoditi zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU i riječi himne
Vidi originalni članak

Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se premijera Plenkovića tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne, priopćili su Večernjem listu iz Vlade.

Priča se aktualizirala nakon što je Francuska ovog tjedna počela provoditi zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU, riječi himne i moto 'Liberté, égalité, fraternité' u svim učionicama. Ideju da se od 'rane dobi uvode vrijednosti i simboli Francuske' podržao je i predsjednik Emmanuel Macron.

- Samo isticanje simbola neće pridonijeti jačanju domoljublja, već je potrebno kroz odgoj i obrazovanje kod učenika poticati razvoj pozitivnih vrijednosti među kojima su svakako i one vezane uz nacionalni i kulturni identitet - smatra ministrica Blaženka Divjak

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić smatra kako nacionalna simbolika i kakvoća domoljublja ne moraju biti u korelaciji, što pokazuje i primjer bivše države.

- Pola smo se stoljeća svakodnevno spoticali na jugoslavenske simbole, ali to nije dovelo do rasta privrženosti toj državi -objašnjava Stipić.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pak smatra kako je Hrvatskoj potrebno jačanje ustavnog patriotizma i to kako hrvatskih tako i europskih ustavnih vrijednosti i normi. To znači jednakosti među građanima i njih pred zakonom, tolerancija razlika po bilo kojoj osnovi, društvena solidarnost i pravednost kao uvjeti za stvaranje neizrabljivačkog mentaliteta i stanja društvenih odnosa, pojašnjava Pupovac.

- Što se tiče jačanja nacionalnih osjećaja pripadnosti, mi smo u protekle tri desetljeća toga imali i imamo mnogo, mnogo više od ustavnog patriotizma. Zato mislim da je za Hrvatsku važnije da prođemo ono što je Francuska prošla od Francuske revolucije naovamo u izgradnji Republike slobodnih, jednakih i u ustavnom bratstvu ujedinjenih umjesto što razgrađujemo Republiku koju još nismo ni dovršili - obrazložio je Pupovac za Večernji list.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 157

  • mladen973 09.09.2019.

    Mene brine što djeca nemaju besplatne marende jar nažalost ima roditelja koji ni nemaju novaca za platiti marende, što se tiče himne protiv nje ne smije nitko ništa imati. Što se tiče sabora i Vlade njima treba uvesti obavezni domovinski odgoj i pjevanje himne svakodnevno, tako da nauče cijeniti našu zemlju i ljude koji su je stvorili tj. stoku sitnog zuba.

  • _Varešak_ 07.09.2019.

    Poštujem himnu,ali od nje se ne živi,od rada se živi.

  • ina67 06.09.2019.

    A Faljen Isus?

Komentiraj...
Vidi sve komentare