To je to što me zanima!

'Što Srbija ima na Kosovu? Ni teritorij, ni vojsku, ni policiju'

'Kažete da čuvamo puni suverenitet, a moje pitanje za vas je: Koji suverenitet?' - upitao je Vučić u izjavi novinarima u Helsinkiju i konstatirao da Srbija nema temeljne elemente suvereniteta na Kosovu
Vidi originalni članak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je neizravno priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu i rekao kako ga pogađa 'loše miješanje' Srpske pravoslavne crkve (SPC) u politiku, zapitavši koji to suverenitet Srbija treba čuvati na Kosovu, kako je u svom priopćenju u srijedu od srbijanskog državnog vrha zatražila SPC.

- Kažete da čuvamo puni suverenitet, a moje pitanje za vas je: Koji suverenitet? - upitao je Vučić u izjavi novinarima u Helsinkiju, gdje je nazočio summitu Europske pučke partije (SPP) čiji je pridruženi član i Vučićeva Srpska napredna stranka.

POHVALIO SE DAČIĆ 'Grenada deveta država koja je povukla priznanje neovisnosti Kosova'

Vučić je konstatirao da su 'teritorij, narod i vojska i policija', temeljni elementi suvereniteta jedne države, a potom upitao 'što od toga Srbija ima na Kosovu'.

- Što nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gdje su nam vojska, narod i koji teritorij kontroliramo? Kako da to čuvamo - upitao je Vučić, naglašavajući kako su za njega ljudi najvažniji.

Vučić je, navodeći kako puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju na Kosovo, ocijenio da je to neodgovorno.

- To je značenje tih riječi. Plašim se da je to neodgovorno. Neću se kockati, a da čuvam naš narod - naravno da hoću. Ali, time što ćete se truditi da ne želite bilo kakav kompromis - plašim se da nećemo imati oko čega praviti kompromise, jer nas je neodgovorna politika dovela u ovu situaciju - rekao je Vučić za TV Pink iz Helsinkija.

ALEKSANDAR VUČIĆ: 'Srbija je oružjem znala braniti svoju slobodu, ali trebamo mir'

Poslije izvanrednog zasjedanja Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve priopćio je u srijedu navečer kako se puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu 'ne smije dovesti u pitanje ni po koju cijenu', a državne dužnosnike Srbije pozvao da 'umjesto na traženju što bržeg sporazuma s Prištinom, više pažnje posvete izgradnji jedne državne i nacionalne platforme' u čijoj bi pripremi sudjelovale sve relevantne institucije društva.

Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hashim Thaçi sastat će se u četvrtak navečer u Bruxellesu i pod okriljem EU i uz posredovanje šefice eurodiplomacije Federice Mogherini pokušati usuglasiti daljnje korake u dijalogu Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa.

IZGLASAO PARLAMENT Kosovo dobiva vojsku: Imat će 5000 vojnika, Srbi negoduju

Večerašnjem trojnom susretu prethodit će odvojeni razgovori Mogherini s Vučićem i Thaçijem, a sastanak u Bruxellesu, uz nedavnu najavu Kosova da će formirati vlastitu vojsku, opterećuje i jednostrana odluka prištinskih vlasti da uvedu carinske pristojbe od 10 posto na robu uvezenu iz Srbije i BiH, što je protivno sporazumu CEFTA.

Toj odluci se protivi i EU, tražeći od Prištine da opozove svoju carinsku mjeru. 

Srbija i Kosovo nisu uspjeli normalizirati odnose

Srbija i Kosovo nisu u četvrtak uspjeli u najnovijem pokušaju da se približe postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa koji traži Europska unija. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove Federicom Mogherini da će se dijalog s Kosovom nastaviti kad Priština "povuče svoje protupravne odluke". 

"Nitko od naših predstavnika neće se pojaviti u Bruxellesu dok to ne bude učinjeno", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije i istaknuo kako su pred Srbijom u političkom smislu "teški dani".

Vučić je naveo dvije odluke, o uvođenju pristojbe na robu iz Srbije od 10 posto te o formiranju kosovske vojske u studenom kako je to obećao premijer Ramush Haradinaj.

Vučić je rekao kako pristojba krši Srednjoeuropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA), a da formiranje vojske, posebice dovođenje jedne postrojbe na sjever Kosova gdje dominiraju Srbi, krši raniji bruxelleski sporazum i sporazum s NATO-om.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sjever Kosova – to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • stjepan62 22.11.2018.

    Ma sta se bune tjeli bi da je sve velika srbija isto ko i za hrvatsku takav narod boze sacuvaj velika srbija nemam komentara

  • intellectus 09.11.2018.

    Nema ništa vućko, zato se kupite doma.

  • cajger 09.11.2018.

    vuki , pa vi srbi nema šta nemate

Komentiraj...
Vidi sve komentare