To je to što me zanima!

Što treba napraviti ako su vam objekti bili zatvoreni tjednima?

Preporuka se odnosi i na dijelove objekata koji su bili dijelom zatvoreni zbog smanjenja opsega rada (npr. bolnice ili hoteli u kojima su veći dijelovi, npr. katovi, paviljoni, odjeli, bili izvan funkcije)
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj se velik broj objekata morao zatvoriti na duže od dva tjedna kao protuepidemijska mjera Covida-19. 

PSIHOLOGIJA EPIDEMIJE: Zbog 'paradoksa prevencije' se pitamo zašto smo još zatvoreni

Zbog sigurnosti nužno je poduzeti potrebne mjere za suzbijanje ove legionarske bolesti, piše koronavirus.hr

PRENOSIMO IH U POTPUNOSTI: 

1. Provesti ispiranje sustava hladne i tople vode

  • Zadužiti jednu osobu koja vodi evidenciju o tome.
  • Sve osobe u tijeku radnog procesa ispiranja preporučujemo da imaju kirurške maske na licu za smanjenje udisanja aerosola.
  • Rozete na slavinama/tuševima skinuti gdje ih ima, staviti u sredstvo za otapanje kamenca i dezinficirati.
  • Nadalje, na svakom izljevnom mjestu propusti minimalno 5 minuta hladnu vodu. Napraviti vizualnu inspekciju svih mjesta gdje se voda izljeva da se mogu uočiti eventualna začepljenja i prelijevanja.


2. Pasterizacija sustava tople vode

  • Osoba zadužena za kotlovnicu treba zagrijati vodu koja se priprema kao topla (PTV) na maksimum i sva izljevna mjesta pasterizirati na način da se ispušta vrela voda temperature +65°Celzijusa minimalno jednu minutu.
  • Krenuti od zadnjih točaka izljeva, gornjih katova i ispuštati vodu, a kada se primijeti mjerenjem toplomjerom da se voda rashladila, stati i pričekati da se u spremnicima nanovo podigne temperatura.
  • Na taj način obići cijeli objekt gdje se nalaze izljevna mjesta potrošne vode.
  • Kao trajne mjere, dok su zgrade/uredi/ustanove u funkciji držati u spremnicama toplu vodu na minimalno +60°Celzijusa, odnosno osigurati da u optoku na izljevnim mjestima bude minimalno +50°Celzijusa. Topla voda bi do ovog optimuma trebala doći u roku jedne minute. Hladna voda je optimalne temperature 20°Celzijevih ili manje, a trebala bi biti na potrošnom mjestu u roku dvije minute.
  • Recirkulacijska pumpa, ukoliko postoji u kotlovnici mora biti uključena cijelo vrijeme, a svi spremnici tople vode u funkciji. Ovlaštene osobe trebaju provjeriti stanje strojarnica ukoliko se radi o većim objektima.
  • Ukoliko se primijeti nešto sumnjivo može se pozvati uz tehničku osobu strojarske struke i epidemiolog za procjenu rizika od nastanka legionarske bolesti.

Preporuka se odnosi i na dijelove objekata koji su bili dijelom zatvoreni zbog smanjenja opsega rada (npr. bolnice ili hoteli u kojima su veći dijelovi, npr. katovi, paviljoni, odjeli, bili izvan funkcije). 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare