To je to što me zanima!

Što zastupnici odlučuju u vaše ime? Sve se sada vidi na webu

Riječ je o web alatu koji uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Hrvatskom saboru olakšava praćenje rada svakog zastupnika ili zastupnice...
Vidi originalni članak

Što radi svaki saborski zastupnik, kako glasuje, čime se bave saborski klubovi...sve su to stvari koje zanimaju javnost, a do kojih se ponekad treba probijati kroz šumu informacija i dokumenata na saborskim web stranicama. No, čini se da će pronalaženje takvih informacija ubuduće biti znatno jednostavnije.

Parlametar.hr od danas je mjesto na kojem se ljudi mogu jednostavno informirati o radu Hrvatskog sabora. Riječ je o web alatu koji uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Hrvatskom saboru olakšava praćenje rada svakog zastupnika ili zastupnice, saborskog kluba i cijelog Sabora, a lansirali su ga GONG i slovenski Danas je nov dan.

Stranica je razvijena s namjerom da se proces donošenja odluka u Hrvatskom saboru učini što transparentnijim, kako bi javnost - novinari, istraživači, znanstvenici, programeri,  političari, ali prije svega građani, imali bolji uvid kako se donose odluke u njihovo ime.

Svi podaci koji se koriste na Parlametru preuzimaju se sa stranica Hrvatskog sabora i Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora.

Ambicija je nastaviti s neprekidnim razvojem novih funkcionalnosti, no one ovise o podacima koje će Sabor otvoriti, poput glasanja na saborskim tijelima. Parlametar je tražio da zastupnice i zastupnici potvrde svoje profile na društvenim mrežama, a u tijeku je i akcija prikupljanja individualnih e-mail adresa na koje bi im se ljudi mogli izravno obratiti.

Parlametar koristi jedan rod kao univerzalan za sve riječi koje imaju rodno značenje, u ovom slučaju ženski.

Stranica je razvijena  uz financijsku podršku National Endowment for Democracy, a može se pratiti i putem profila na Facebooku, Instagramu i Twitteru

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Antares777 17.09.2018.

    Dobro je znati što odlučuju u ime naroda, ali ovaj narod to puno ne zanima ustvari, samo kad ih se nešto osobno dira..... ali pojedinačno.... kada se dira onog drugog .... to im je sporedno..... nismo mi naučili na demokraciju.... nije ona za svakoga.... mi smo još uvijek za čizmu i bič.....

  • škver 17.09.2018.

    O mom osobnom stavu,mišljenju, odgoju moje djece ,o mom braku i sl ne mogu i neće .

Komentiraj...
Vidi sve komentare