To je to što me zanima!

'Stojimo kod odluke o kupovini F-16 kakvi su bili na natječaju'

Prvu sjednicu Vlade u novoj godini otvorio je premijer Plenković komentirajući poteškoće nastale oko kupnje izraelskih borbenih aviona F-16
Vidi originalni članak

Poteškoće oko kupnje izraelskih borbenih aviona F16 na relaciji Izrael SAD tema je o kojoj je na početku sjednice Vlade progovorio premijer Andrej Plenković

- Suprotno onome što smo imali kao informaciju sada je došli do problema, gdje očito od strane SAD postoje rezerve transfera tehnologije koja je izvorno američka, a nadograđena je izraelskom tehnologijom. Očekujemo konačna i jasna očitovanja od Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo odlučiti - poručio je Plenković. 

HRVATSKA PITA IZRAELCE: 'Hoćete li nam isporučiti F-16 ili ćemo mi poništiti natječaj?'

Ponovio kako Vlada čvrsto stoji kod odluke da ćemo kupiti ono što je na natječaju prihvaćeno od stručnog tima MORH-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje vezano za ovu stratešku odluku. Nije nam drago zbog ovoga do čega je došlo, ali nastojimo sada identificirati točno i razloge tih problema i nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke -  poručio je Plenković. 

Plenković je čestitao Novu godinu i zaželio svima zdravlja, sreće, uspjeha te puno rada i truda. 

Pobrojao je mjere koje je su doprinijele standardu građana. Naveo je minimalnu plaću koja je povećana na 3000 kuna uz kompenzacijske mjere za poslodavce. 

- Ta mjera je dobra i prilagođena i time smo poslali važnu poruku solidarnosti - kazao je. 

Naveo je da su mirovine povećane za šest posto, a reforma mirovina tek kreće. Deblokirano je oko 50.000 građana, obrazovna reforma ide dalje, a smanjen je PDV na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene na 13 posto, te bezreceptne lijekove na 5 posto. Vjeruje da će od tih mjera brojne obitelji imati koristi.

POGLEDAJET VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Spomenuo je i dvije mjere iz demografske politike: neoprezivi iznos naknade za novorođenče na 10.000 kuna i nagrade za radnike na 7500 kuna te napomenuo da se trenutno oprema i obnavlja 500 vrtića na području cijele Hrvatske. Vlada je, nastavlja, provela 40-tak spajanja i ukidanja agencija što će dovesti do racionalizacije poslovanja, nastavit će se s politikom strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije. O MUP-a očekuje daljnju kontrolu hrvatske granice. Vlada nastavlja pripreme za uvođenje eura, a očekuje da će javna rasprava pridonijeti da javnost razumije koje su koristi i prednosti eura. 

Vlada je, između ostaloga, raspravljala o prijedlogu akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva 2019. U ovoj godini skratit će se procedure ili ukinuti više od 300 raznih administrativnih procesa.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat očekuje da će većina tih mjera u provedbi biti već u prvoj polovici ove godine.

Vlada je, među ostalim, raspravljalai o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti prirode, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sprječavanju unošenja i širenja stranih te invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima, s nacrtom konačnog prijedloga zakona te o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, s nacrtom konačnog prijedloga zakona.

O komplikacijama oko kupnje izraelskih borbenih aviona očitovao se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Očekujemo da konačno stavove Izraela vezano za prodaju borbenih aviona i kada dobijemo stav donijet ćemo konačnu odluku, poručio je.

Ponovio je kako je dobro poznato da će Hrvatska ne dobije li avione koji su odabrani na natječaju kao najisplativijim najkvalitetniji i najbolji za hrvatsku stranu ići na novi natječaj. Na pitanje treba li preispitati je li s hrvatske strane bilo propusta Jandroković je uzvratio da o tome nema nikakvih spoznaja

- Povjerenstvo je odlučilo temeljem više ponuda i obrazložilo odluku. Kasnije smo čuli da je Izrael preuzeo obvezu dogovora s SAD-om kako bi se posao realizirao, očito da se to sada ne događa. Hrvatska ovdje ne trpi nikakvu financijsku štetu to je važno naglasiti, a zašto je do toga došlo pokazat će vrijeme - kazao je Jandroković.  

Naveo je kako je prezentacija članova povjerenstva bila je uvjerljiva i argumentirana te da je malo tko je mogao očekivati da bi moglo doći do nesporazuma između Izraela i SAD-a. Iako javnost očekuje da se o cijeloj priči oglasi i ministar obrane Damir Krstičević, predsjednik Sabora poručio je kako će ministar sasvim sigurno nešto reći kad odluči da su se za to stekli uvjeti. 

Idi na 24sata

Komentari 106

  • 04.01.2019.

    Pa razlika izmedju "golih" f16 i narogradjenih izraelskih je ogromna. Jesi li to izraelci odjednom siroke ruke pa je to dobra nagodba, ili su neke mucke u pitanju?! Lijepo je Trump rekao Kolindi u Poljskoj, kad budete kupovali oruzje sjetite se nase je najbolje. Umjesto da je vidila s Trumpom kako proci jeftinije i kako dobiti dobar deal od Amera (Kiowe npr. su extra), njoj je vaznije da se cereka na slikama, posvoji Kiki, itd. Jebiga sami smo krivi.

  • 03.01.2019.

    Oprez!!! Trolovska parizer bojna na zadatku.

  • Michelangelo 03.01.2019.

    Plenkoviću,trebao bi nositi vile sa sobom da počistiš oko govornice kada završiš sa govorom...ne one za sijeno!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare