Obavijesti

News

Komentari 106

'Stojimo kod odluke o kupovini F-16 kakvi su bili na natječaju'

'Stojimo kod odluke o kupovini F-16 kakvi su bili na natječaju'
1

Prvu sjednicu Vlade u novoj godini otvorio je premijer Plenković komentirajući poteškoće nastale oko kupnje izraelskih borbenih aviona F-16

VIDEO

Poteškoće oko kupnje izraelskih borbenih aviona F16 na relaciji Izrael SAD tema je o kojoj je na početku sjednice Vlade progovorio premijer Andrej Plenković

- Suprotno onome što smo imali kao informaciju sada je došli do problema, gdje očito od strane SAD postoje rezerve transfera tehnologije koja je izvorno američka, a nadograđena je izraelskom tehnologijom. Očekujemo konačna i jasna očitovanja od Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo odlučiti - poručio je Plenković. 

'Hoćete li nam isporučiti F-16 ili ćemo mi poništiti natječaj?'
'Hoćete li nam isporučiti F-16 ili ćemo mi poništiti natječaj?'

Ponovio kako Vlada čvrsto stoji kod odluke da ćemo kupiti ono što je na natječaju prihvaćeno od stručnog tima MORH-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje vezano za ovu stratešku odluku. Nije nam drago zbog ovoga do čega je došlo, ali nastojimo sada identificirati točno i razloge tih problema i nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke -  poručio je Plenković. 

Plenković je čestitao Novu godinu i zaželio svima zdravlja, sreće, uspjeha te puno rada i truda. 

Pobrojao je mjere koje je su doprinijele standardu građana. Naveo je minimalnu plaću koja je povećana na 3000 kuna uz kompenzacijske mjere za poslodavce. 

- Ta mjera je dobra i prilagođena i time smo poslali važnu poruku solidarnosti - kazao je. 

Naveo je da su mirovine povećane za šest posto, a reforma mirovina tek kreće. Deblokirano je oko 50.000 građana, obrazovna reforma ide dalje, a smanjen je PDV na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene na 13 posto, te bezreceptne lijekove na 5 posto. Vjeruje da će od tih mjera brojne obitelji imati koristi.

POGLEDAJET VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Spomenuo je i dvije mjere iz demografske politike: neoprezivi iznos naknade za novorođenče na 10.000 kuna i nagrade za radnike na 7500 kuna te napomenuo da se trenutno oprema i obnavlja 500 vrtića na području cijele Hrvatske. Vlada je, nastavlja, provela 40-tak spajanja i ukidanja agencija što će dovesti do racionalizacije poslovanja, nastavit će se s politikom strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije. O MUP-a očekuje daljnju kontrolu hrvatske granice. Vlada nastavlja pripreme za uvođenje eura, a očekuje da će javna rasprava pridonijeti da javnost razumije koje su koristi i prednosti eura. 


Vlada je, između ostaloga, raspravljala o prijedlogu akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva 2019. U ovoj godini skratit će se procedure ili ukinuti više od 300 raznih administrativnih procesa.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat očekuje da će većina tih mjera u provedbi biti već u prvoj polovici ove godine.

Vlada je, među ostalim, raspravljalai o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti prirode, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sprječavanju unošenja i širenja stranih te invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima, s nacrtom konačnog prijedloga zakona te o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, s nacrtom konačnog prijedloga zakona.


O komplikacijama oko kupnje izraelskih borbenih aviona očitovao se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Očekujemo da konačno stavove Izraela vezano za prodaju borbenih aviona i kada dobijemo stav donijet ćemo konačnu odluku, poručio je.

Ponovio je kako je dobro poznato da će Hrvatska ne dobije li avione koji su odabrani na natječaju kao najisplativijim najkvalitetniji i najbolji za hrvatsku stranu ići na novi natječaj. Na pitanje treba li preispitati je li s hrvatske strane bilo propusta Jandroković je uzvratio da o tome nema nikakvih spoznaja

- Povjerenstvo je odlučilo temeljem više ponuda i obrazložilo odluku. Kasnije smo čuli da je Izrael preuzeo obvezu dogovora s SAD-om kako bi se posao realizirao, očito da se to sada ne događa. Hrvatska ovdje ne trpi nikakvu financijsku štetu to je važno naglasiti, a zašto je do toga došlo pokazat će vrijeme - kazao je Jandroković.  

Naveo je kako je prezentacija članova povjerenstva bila je uvjerljiva i argumentirana te da je malo tko je mogao očekivati da bi moglo doći do nesporazuma između Izraela i SAD-a. Iako javnost očekuje da se o cijeloj priči oglasi i ministar obrane Damir Krstičević, predsjednik Sabora poručio je kako će ministar sasvim sigurno nešto reći kad odluči da su se za to stekli uvjeti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović