To je to što me zanima!

Stop korupciji i diskriminaciji: Škole uvode građanski odgoj

Između ostalog, učenici će učiti koliko su neprihvatljivi svi oblici diskriminacije, od rodne do etničke i rasne, te kako prihvatiti različite ljude, bez obzira na status
Vidi originalni članak

Od ove jeseni, nakon punih trinaest godina priprema, u škole se uvodi građanski odgoj. Učenici će taj predmet biti obvezni slušati od prvog osnovne do kraja srednjoškolskog obrazovanja po 35 sati godišnje. 

No, kako od rujna kreće eksperimentalna provedba u šest škola koje još nisu odabrane, potpuna primjena građanskog odgoja u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske očekuje se tek za dvije godine, javlja Vjesnik.hr

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u građanskom odgoju vidi priliku za smanjenjem korupcije u društvu, a samo uvođenje dodatnog sadržaja u škole naziva jednim od najvažnijih događaja u mandatu. 

'Cilj je da učenici budu u školi zbog života, a ne zbog ocjena'

- Cilj nam je nova škola u kojoj su učenici zbog života, a ne zbog ocjena. Uz građanski odgoj uvest ćemo i zdravstveni, te informatiku od prvog osnovne, jer cilj je modernog društva - slobodan čovjek, rekao je Jovanović. Ministar smatra da će zadatak građanskog odgoja biti stvaranje preduvjeta za aktivno sudjelovanje građana u društvu. 

No, ministra posebno veseli što bi građanski odgoj trebao pridonijeti smanjenju korupcije, tim više što djeca o korupciji danas znaju ono što su naučila iz medija. 

- Zahvalan sam medijima, no mladima je potrebno i dodatno iskustvo zbog kojeg vjerujem da će građanski odgoj pomoći u borbi za stvaranje zdravijeg građanskog društva -  naglasio je Jovanović. 

Razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina

Prema riječima Nevenke Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, građanski odgoj i obrazovanje ima četiri dugoročna cilja: povećati cjeloživotno učenje, poboljšati kvalitetu odgoja i obrazovanja, promovirati ravnopravnost i aktivnost svakog građanina te potaknuti njegovu kreativnost i inovativnost. 

Djecu i mlade će se učiti što je demokracija i vladavina zakona, ekologija, identitet. Učenik će osjetiti što znači biti aktivan član društva u svim područjima, kako razviti socijalne i komunikacijske vještine, kreativnost i poduzetnički duh. 

Bit će i simulacija suđenja

Učit će koliko su neprihvatljivi svi oblici diskriminacije, od rodne do etničke i rasne, kako prihvatiti različite ljude bez obzira na njihov  vjerski, materijalni ili bilo koji drugi status, javlja Jutarnji list

Lončarić Jelačić kaže kako će se kroz građanski odgoj učiti i što je to dobar, a što loš zakon, ali interaktivnim pristupom. Primjerice, simuliranjem suđenja.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • zrinka_2012 06.06.2012.

    to su neke stvari koje djeca trebaju donjeti od kuće u školu posao roditelja je da odgoji djete da bude poštena osoba koja neće danas sutra uzet mito i prodat jedinu državnu firmu koja je u plusu!

  • feba 05.06.2012.

    Definitivno prvo treba građanski odgoj roditeljima jer od roditeljskog doma sve kreće

  • PMF 087 05.06.2012.

    Da je sreće većinu toga bi sami roditelji naučili djecu ali.. jedan dio ih, nažalost, baš uči suprotno a to najbolje vidimo i tu na komentarima svaki dan.. Tako imamo nacionalne podjele, podjele na "Purgere" i "Dalmoše", plave i bijele, heteroseksualne i "pedere", seljake i građane itd.. a isto tako ih uče da "ništa ne možeš u životu postići dok nekom ne daš ispod stola".. Nisam siguran koliko će uspjeti škola u tome kad ih doma učimo nešto sasvim drugo a i na TV-u vidimo svaki dan afere o korupciji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare