To je to što me zanima!

Strah oko Brexita: Najsporiji rast ekonomije od 2010. godine

Tijekom trećeg tromjesečja, kada je Boris Johnson postao premijer, među kompanijama se proširila zabrinutost da bi Britanija 31. listopada mogla pokrenuti postupak izlaska iz EU-a bez dogovora
Vidi originalni članak

Britansko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo najslabije u gotovo deset godina zbog slabljenja globalnog gospodarstva i zabrinutosti vezane za Brexit koji pogađaju poslovna ulaganja i proizvodnju.

Bruto domaći proizvod porastao je u trećem tromjesečju 1,0 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od prvog tromjesečja 2010. godine, izvijestio je ONS.

U drugom tromjesečju porastao je 1,3 posto.

KOMENTIRALA Ursula von der Leyen tvrdi: Šok Brexita je osnažio EU

Na tromjesečnoj razini gospodarstvo je poraslo 0,3 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su prognozirali su središnjoj banci.

Podaci ONS-a pokazuju stagnaciju investicija u trećem tromjesečju ali i rast potrošnje kućanstava, za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečju, zahvaljujući padu nezaposlenosti i većim plaćama. Državna potrošnja porasla je 0,3 posto.

Sporiji rast u razdoblju od srpnja do rujna odražava neočekivano slabašan oporavak BDP-a koji je u drugom tromjesečju pao zbog nagomilanih prekomjernih zaliha sirovina u očekivanju izlaska Britanije iz Europske unije. Brexit je potom odgođen do kraja listopada da bi naknadno rok bio pomaknut za kraj siječnja iduće godine.

- Rast na godišnjoj razini najslabiji je u gotovo deset godina - izjavio je glasnogovornik ONS-a.

VELIKA BRITANIJA Johnsonova kampanja u sjeni gafa i krivotvorenog videa

Tijekom trećeg tromjesečja, kada je Boris Johnson postao premijer, među kompanijama se proširila zabrinutost da bi Britanija 31. listopada mogla pokrenuti postupak izlaska iz EU-a bez dogovora.

Parlament je prisilio Johnsona da zatraži odgodu a on je u međuvremenu raspisao prijevremene izbore za 12. prosinca kako bi osigurao dovoljno glasova za svoju varijantu sporazuma o Brexitu prije isteka novog roka krajem siječnja.

Britansko gospodarstvo usporava od referenduma o Brexitu, održano u lipnju 2016. godine. Prije toga obično je raslo više od dva posto godišnje.

U prošlom je tjednu središnja banka povisila procjenu rasta u 2019. godini s 1,3 na 1,4 posto, najvećim dijelom na temelju procjene da će oporavak u trećem tromjesečju biti snažniji nego što su do tada predviđali. To bi značilo da je gospodarstvo poraslo istim tempom kao i u 2018., najslabije u razdoblju nakon financijske krize.

Osim Brexita, poduzeća diljem Europe trpe i negativne posljedice američko-kineskog trgovinskog rata. Gospodarstvo eurozone poraslo je u trećem tromjesečju 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare