To je to što me zanima!

Strasbourg presudio: Hrvatska Nevi Tolle mora platiti odštetu od 6600 eura i sudske troškove

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da su hrvatski nacionalni sudovi, uključujući i Ustavni sud, povrijedili pravo Neve Tolle na slobodu govora o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja.
Vidi originalni članak

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da su hrvatski nacionalni sudovi, uključujući i Ustavni sud, povrijedili pravo Neve Tolle na slobodu govora o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja. 

Hrvatska joj mora platiti 6600 eura odštete i podmiriti sudske troškove. Tolle je spor protiv Hrvatske pokrenula 2013. godine.

A sve je počelo 2003.  kada je Autonomna ženska kuća osigurala smještaj ženi i njezinom maloljetnom djetetu uz molbu da je zaštiti od nasilnog muža. Nakon nekoliko dana suprug te žene  javno je optužio Nevu Tolle da je pomogla njegovoj supruzi da krišom pobjegne iz Hrvatske i kidnapira njihovu kćer. Nakon što ga je javno prokazala kao obiteljskog nasilnika tužio ju je, a nakon šest godina parničenja na Općinskim i Županijskim sudom u Zagrebu, Tolle  je pravomoćno osuđena za klevetu. Žalila se i Ustavnom sudu koji je njezinu žalbu odbacio 2012. godine. Tada se obratila Europskom sudu za ljudska prava i nakon sedam godina dobila potvrdu da je hrvatsko pravosuđe povrijedilo njezino pravo na slobodu govora koje je zajamčeno člankom 10 Konvencije o ljudskim pravima. 

- Otkako sam prijepodne čula tu vijest, potpuno sam konfuzna, puna dojmova. Kroz glavu mi prolaze slike sudnica i naslovnica novina na kojima me razvlačio kako kaugumu, lažno optuživao. Pravda je konačno postignuta. Ta presuda imat će veliki utjecaj na hrvatsko pravosuđe. I osim svoje satisfakcije, nadam se da će ova presuda osloboditi straha sve aktiviste za ljudska prava i biti im ohrabrenje da neometano djeluju - komentirala je svoju pobjedu aktivistica Autonomne ženske kuće iz Zagreba Neva Tolle.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ursuss 11.12.2020.

    toliko o našem nepristranom i neovisnom sudstvu... ugledni adezeovci-a la Kalmeta,Vidošević i ne moraju u Strasbourg....to je za uporne ovce....

  • 10.12.2020.

    da da kad budu pevecu morali sve vratit ,jer je to bila politička odluka da ga se uništi

  • duš man 10.12.2020.

    kakva je veza između nezadovoljnog muža i neve tolle s jedne, i države s druge strane?.. valjda je muž imao boljeg odvjetnika.. neka njega tuži....lako je zarađivati plaću u nekoj udruzi koja muze državu i ko fol brine o pravima žena... eto, neki dan mi je susjed vikao na ženu ( i ona na njega) pa nevi ni traga....

Komentiraj...
Vidi sve komentare