To je to što me zanima!

Stručnjaci u nevjerici: Korona virus skroz očistio zrak u Kini

Utjecaj kojeg korona virus ima na ekonomiju proširio se i na atmosferu, ali u pozitivnom smjeru - zbog zatvaranja gotovo cijele industrije NASA je objavila nevjerojatne snimke razine zagađenja zraka
Vidi originalni članak

Satelitske snimke pokazale su neviđeni pad razine zagađenja na nebu iznad Kine, nakon što su morali zatvoriti većinu tvornica zbog izbijanja korona virusa, ali i smanjiti broj putovanja.

NASA je objavila da je ova nevjerojatna promjena velikim dijelom povezana upravo s tom činjenicom, a u padu su razine otrovnih plinova od automobila, elektrana i tvornica. Znanstvenici su i ranije primijetili da je korona virus doslovno 'izbrisala' emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna.

Zatvaranje industrijskih pogodna i apel na ljude da ostanu kod kuće dovelo je tako do rekordno niskih razina izgaranja fosilnih goriva, ključnog elementa klimatske krize i to u državi gdje se najviše koristi, piše Independent.

NASA-ine karte usporedno prikazuju razinu zagađenja u prva tri tjedna ove godine, te od 10. do 25. veljače. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje zaraza izbila.

- Ovo je prvi put da u svojoj karijeri vidim ovako dramatičan pad razine zagađenosti zraka na tako velikom području i to zbog jednog događaja - rekla je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-i.

Zadnji put je pad razine dušikovog dioksida vidjela u vrijeme ekonomske krize 2008. godine, ali pad se nije događao ovako brzo.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 118

  • 13.03.2020.

    Ne želim nikome loše i nije lijepo što Corona svojom pojavom i aktivnostima oko nje čini da ljudi pate općenito.Ali u svemu ima dualnosti u djelovanju kao i kod ove situacije kad je jedan djeličak zagađenja na tren na uštrb zemlje stao, kao što u svakom zlom ima malo dobrog i obrnuto, kao yin yang kao svaki dualizam naše prirode muške i ženske koju smo možda transformirali više u fizičku manifestaciju dok su druge, svjesne razine suptilnije. Pozz dragi dobri ljudi.

  • EmilCandor 06.03.2020.

    Sjećam se vremena kad je zrak mirisao. Moga si ga jesti. Ima još takvih mjesta.

  • marjan1200 02.03.2020.

    Ovo je dokaz da treba biti umjeren i držati vagu u sredini, izbalansiranu. Teško je imati sve, naj bolji je balans između dobra i zla. 😉 Jedno dobiješ, a drugo izgubiš i obrnuto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare