To je to što me zanima!

Stručnjak o cjepivu: 'Ako zaštita nije dugoročna, neće pomoći'

Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača iz Zavoda za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci komentirao je otkriće znanstvenika s Oxforda o cjepivu protiv koronavirusa
Vidi originalni članak

Vidio sam vijest o prvim rezultatima studije u okviru koje su znanstvenicu s Oxforda testirali cjepivo protiv virusa SARS CoV-2, no još nisam vidio znanstveni članak na temelju kojega bismo imali više informacija potrebnih za kvalitetne zaključke. Put kojim su krenuli svakako jest jedan od načina na koji se može dobiti cjepivo, no još se ne zna kakve učinke ono može imati, kaže prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača iz Zavoda za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

POGLEDAJTE VIDEO: Turizam u doba korone 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dodaje kako je riječ o tome da su znanstvenici da bi stvorili vakcinu vjerojatno koristili neki od četiri vrste korona virusa koje poznajemo i za koje znamo da napadaju respiratorni trakt i u njegov genom ubacili 'protein spike' korona virusa koji izaziva COVID-19.

Na taj način može se dovesti do blage infekcije SARS CoV-2 koja može potaknuti tijelo da se počne 'boriti' protiv korona virusa, odnosno da počne proizvoditi antitijela T-stanice koje mogu 'napadati' virus ako uđe u organizam.

VELIKA VIJEST S OXFORDA Britanci tvrde: Eksperimentalno cjepivo protiv korone dalo je vrlo obećavajuće rezultate...

- To jest jedan od načina na koji možemo doći do cjepiva, no još uvijek ne znamo je li ovo cjepivo sigurno te koliko je učinkovito, odnosno koliku razinu zaštite može pružiti. Ako ta zaštita nije dugoročna, onda ne može značajno pomoći u prevenciji infekcije. Za odgovore na ta pitanja trebat će provesti još neka istraživanja – zaključuje dr. Trobonjača.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Atheist 21.07.2020.

    Najveca drustvena obmana ove Godine, zbog Profita! Nije u pitanju cjepljenje, vec cipiranje Masa!!!

  • 20.07.2020.

    Cjepivo za naivne, cjelogodišnje ubadanje

  • realista 7 20.07.2020.

    nis cjepit cemo se jedamput mjesecno

Komentiraj...
Vidi sve komentare