To je to što me zanima!

Sud odobrio zadnju želju: Žena (60) smije roditi vlastite unuke

Sud u Velikoj Britaniji odobrio je ženi (60) molbu u kojoj traži dopuštenje za korištenje jajašaca svoje preminule kćeri kako bi uz pomoć donora rodila dijete, a tvrdi da je to bila i želja njene kćeri koja je umrla od raka
Vidi originalni članak

Žena (60), poznata samo kao gospođa M, iz Velike Britanija dobila je dopuštenje suda za korištenje zamrznutih jajašaca preminule kćeri nakon tri godine borbe na sudu, prenosi IFL Science. Kći gospođe M je umrla od raka u dvadeset i osmoj godini pa su ona i suprug preuzeli brigu o njenoj djeci.

Tvrde kako je posljednja želja njihove kćeri bila i da iskoriste jajašca kako bi joj majka rodila i odgojila još jedno njeno dijete. Tako bi baka rodila vlastitog unuka ili unuku što ne bi bio prvi takav slučaj u svijetu. 

Regulatorno tijelo ih je odbilo pa su se obratili sudu

Roditelji preminule žene obratili su se sudu nakon što ih je regulatorno tijelo insititucije u kojoj se čuvaju zaleđena jajašca odbilo uz objašnjenje da njihova kćer nije ostavila pismo u kojem detaljno izražava svoju želju. 

Svjesni su da su šanse da 60-godišnjakinja iznese trudnoću male i da postoje šanse da će imati komplikacije, pogotovo jer je i gospođa M imala rak dojke, ali ipak žele probati. Odvjetnici regulatornog tijela HFEA (vlasti za humanu oplodnju i embriologiju) su uz odbijenicu priložili i objašnjenje u kojem kažu i da preminula žena nije uzela u obzir da bi trudnoća mogla naštetiti zdravlju njezine majke.

Sud je ipak na kraju ustvrdio da je to bila kćerina želja i da je gospođa i gospodin M smiju ispoštovati ako žele pa će umjetnu oplodnju obaviti u klinici u New Yorku.

 

Idi na 24sata

Komentari 352

  • IrenaM 06.07.2016.

    Cudna zena! Da nema djece pa haj al ovako...

  • BLACKDOG 05.07.2016.

    Bako, bako, za 10 godina kad umreš od kakvog raka, ko će podizati tvoje siročiće....I bez majke i bez bake!

  • 05.07.2016.

    Ali postavljam samo jedno pitanje: Z A Š T O ? Zar nisu obadvije imale potomke? Jesu. Zašto ne misle o tom djetetu, tko će mu biti otac, djed? Njegovi spermići su vjerojatno toliko defektni da je moguće da se dijete rodi sa svim mogućim oštećenjima, zašto ćete namjerno zeznuti to dijete?

Komentiraj...
Vidi sve komentare