To je to što me zanima!

Sukobi u SAD-u se nastavljaju: Koriste suzavce i šok bombe...

Prosvjedi su izbili u Austinu, Texasu, Kentuckyju, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija ispalila kemijska sredstva na sudionike marša
Vidi originalni članak

Američka policija koristila je šok bombe i suzavac protiv prosvjednika u gradovima širom SAD-a, nakon što je Donald Trump poručio da će znatno povećati broj saveznih agenata u velikim gradovima pogođenima nasilnim prosvjedima.

Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je potaknulo ubojstvo nenaoružanog crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, izbili su u vrijeme dok se američki predsjednik Trump bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Joea Bidena. Jedna od glavnih Trumpovih predizbornih parola je 'zakon i red'.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prosvjedi su izbili u Austinu, u Texasu, Louisvilleu u Kentuckyju, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija, prema američkim medijima, ispalila kemijska sredstva na sudionike marša Black Lives Matter (Crni životi vrijede).

U Seattleu su se dogodile ponovljene male detonacije u određenim ulicama, a prosvjednici su zapalili prikolice građevinske tvrtke koja gradi maloljetnički zatvor, piše AFP. Prosvjednici su isjekli automobilske gume i razbili prozore prikolica. Dobro oklopljena policija napala je prosvjednike, od kojih su neki nosili kišobrane kako bi se obranili od suzavca.

Policija Seattlea je rekla kasno u subotu da je uhitila 45 osoba zbog prosvjeda, koji su označeni kao pobuna, stoji na službenom Twitter računu policije. Čelnica policije u Seattleu Carmen Best molila je stanovnike da 'u miru dođu u grad' te je kritizirala nasilne prosvjede.

TAKTIKE ZASTRAŠIVANJA Oregon tužio američku vladu zbog pritvaranja prosvjednika: To rade nasilno i bez opravdanja

- Pobunjenici nemaju nikakvo poštovanje prema sigurnosti zajednice, prema sigurnosti policajaca ili sigurnosti poslovnih radnji i imovine koju uništavaju - kazala je, prenose lokalni mediji.

Savezni agenti u Portlandu

Policija i savezni agenti suzavcem su rastjerali prosvjednike južno od Portlanda rano u subotu, koji su prosvjedovali protiv Trumpovog slanja saveznih snaga među prosvjednike. Gotovo dva mjeseca traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.

Trumpovo slanje saveznih agenata u Portland ne podupiru lokalni dužnosti koji to smatraju prekoračenjem ovlasti savezne vlade i znakom autoritarizma.  Prosvjedi u petak većinom su bili mirni, ali su ipak završili sukobom s policijom, a upotrijebljene su šok bombe i suzavac.

Portlandska policija potvrdila je da je muškarac izboden nožem, a osumnjičenog su 'zadržali prosvjednici' prije no što su ga uhitili policajci, navodi se u priopćenju. Žrtva je prevezena u bolnicu s teškim ozljedama.

'Mali zeleni čovjek'

Ranije je prosvjednik, s kojim je razgovarao AFP, kritizirao prisustvo saveznih agenata u gradu te je podržao pokret Black Lives Matter.

- Ne sviđa mi se ovo što se događa ovdje, to što Trump radi - kazao je pedesetpetogodišnji zrakoplovni inženjer, dodajući da ne 'želi doći blizu malog zelenog čovjeka', odnosno saveznih agenata.

Glavni inspektor ministarstva pravosuđa, koji je zadužen za internu kontrolu, u četvrtak je otvorio službenu istragu o slanju saveznih agenata, ali je savezni sudac u Oregonu u petak odbio zahtjev države Oregon za zaustavljanjem slanja agenata.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 03.08.2020.

    Najnoviji planovi ISIS-a su da članovi legnu na kauč i ne rade ništa.

  • 27.07.2020.

    Duboka država još uvijek stvara probleme Trumpu.

  • Syrian 27.07.2020.

    Samo jako , zakon i red, anarhiste, komuniste i teroriste u zatvore.

Komentiraj...
Vidi sve komentare