To je to što me zanima!

Još nisu našli tajkuna: Obitelj je mislila da je otišao u Katar

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Božidara Gorupa nema još od druge polovice siječnja. Obitelj je prvo mislila da je otišao na Svjetsko prvenstvo u Katar. No, prvenstvo je završilo, a Božidara nema
Vidi originalni članak

Poznati zagorski poduzetnik Božidar Gorup (51) nije ostavio ikakvu poruku obitelji, prijateljima ili poslovnim partnerima. Prvom zagorskom milijarderu gubi se svaki trag, a njemu bliski sumnjaju na najgore.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako je obitelj nestanak supruga i oca troje djece iz Tomaševca kraj Klanjca prijavila 2. veljače, s napomenom da je nestao dan ranije, doznajemo kako Božidara nema još od druge polovice siječnja . Supruga je, doznajemo, prvo mislila da je otišao na Svjetsko prvenstvo u Katar jer je ljubitelj rukometa. No prvenstvo je završilo, a Božidara i dalje nema. Prema dosad prikupljenim informacijama, policija nema podatke da je Gorup letio prema Kataru.

Gorup je vlasnik nekoliko tvrtki . Bavi se uglavnom poljoprivredom, uvozom žitarica, poljoprivrednog repromaterijala, stočarstvom, a nastavio je s proizvodnjom biodizela. Slovi za jednog od rijetkih izuzetno korektnih i poštenih poslodavaca koji je puno ulagao u posao, redovito isplaćivao radnike i plaćao poreze.

Upao u financijske probleme?

- Nažalost, precijenio je kapacitete i tržište . Preinvestirao je neke projekte i polako počeo padati u probleme. Samo u tvornicu biodizela investirao je deset milijuna eura, a u Rovišću kraj Bjelovara izgradio je prvo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije. Tu je uložio više od četiri milijuna eura . Puno je uložio i u pšenicu u Ukrajini i njegov pad splet je nesretnih okolnosti. Financijski ga je ubila ukrajinska kriza - otkrio nam je jedan od njegovih bliskih suradnika i dobar poznavatelj Gorupovih poslovanja.

Mjesecima je u zgradu koju je sagradio u L ugu Zabočkom , gdje ima trgovine i poslovne prostore, dolazio revizor. Pokušavali su spasiti što se spasiti može, no propast je bila neminovna. Gorup je prvu, a potom i sve druge tvrtke stvarao s bratom Damirom te svojim velikim prijateljem Zdravkom Lenardom . Lenard je bio član Uprave i imao je 30-ak posto udjela u poslu.

Prema nekim informacijama, Gorup je u minusu oko dvije milijarde kuna . Prvu milijardu konsolidiranih prihoda ostvario je 2012. godine.

Bio je i politički aktivan

Svojedobno je bio i politički aktivan u HSLS-u . Na lokalnim izborima 2002. ušao je u Županijsku skupštinu. O njegovom nestanku zasad nitko ne želi javno govoriti.

Obitelj je van sebe , a propast Gorupa kao poduzetnika velik je udarac ne samo za zagorski kraj, već i za Hrvatsku. 
On je nakon Todorića i Žita bio treći u Hrvatskoj po uvozu žitarica, najviše pšenice.

Kupio je i oko 200 zadruga i farmi u stečaju.

>>> Nove detalje iz istrage čitajte sutra u tiskanom izdanju 24sata

Idi na 24sata

Komentari 168

  • 4max 05.02.2015.

    Ne znamo ništa o njihovim obiteljskim odnosima, kakav je imala odnos s njim! možda su posvađani neko duze vrijeme, još k tome ako je otišao s nekom drugom, da sam ja na mjestu njegove žene nebi se opce trebao vratiti, ni ja ga nebi zvala i tražila da se vrati, može jedino u sanduku jedan i drugi... :)) jao šta sam bezobrazna! još mi jedino zao i djece što ce morati nastaviti dalje boriti se sa dugovima...jer tko zna kako ce se sve završiti!

  • HE-MAN 04.02.2015.

    Tajkun se izgubio :) Mozda ga nadu u grabi negdje :)

  • bbbdado 04.02.2015.

    Nije lako bit miljarder

Komentiraj...
Vidi sve komentare