Obavijesti

News

Komentari 168

Još nisu našli tajkuna: Obitelj je mislila da je otišao u Katar

Još nisu našli tajkuna: Obitelj je mislila da je otišao u Katar
4

Božidara Gorupa nema još od druge polovice siječnja. Obitelj je prvo mislila da je otišao na Svjetsko prvenstvo u Katar. No, prvenstvo je završilo, a Božidara nema

VIDEO

Poznati zagorski poduzetnik Božidar Gorup (51) nije ostavio ikakvu poruku obitelji, prijateljima ili poslovnim partnerima. Prvom zagorskom milijarderu gubi se svaki trag, a njemu bliski sumnjaju na najgore.

Pokretanje videa...

24sata 00:15

Iako je obitelj nestanak supruga i oca troje djece iz Tomaševca kraj Klanjca prijavila 2. veljače, s napomenom da je nestao dan ranije, doznajemo kako Božidara nema još od druge polovice siječnja . Supruga je, doznajemo, prvo mislila da je otišao na Svjetsko prvenstvo u Katar jer je ljubitelj rukometa. No prvenstvo je završilo, a Božidara i dalje nema. Prema dosad prikupljenim informacijama, policija nema podatke da je Gorup letio prema Kataru.

Gorup je vlasnik nekoliko tvrtki . Bavi se uglavnom poljoprivredom, uvozom žitarica, poljoprivrednog repromaterijala, stočarstvom, a nastavio je s proizvodnjom biodizela. Slovi za jednog od rijetkih izuzetno korektnih i poštenih poslodavaca koji je puno ulagao u posao, redovito isplaćivao radnike i plaćao poreze.

Upao u financijske probleme?

- Nažalost, precijenio je kapacitete i tržište . Preinvestirao je neke projekte i polako počeo padati u probleme. Samo u tvornicu biodizela investirao je deset milijuna eura, a u Rovišću kraj Bjelovara izgradio je prvo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije. Tu je uložio više od četiri milijuna eura . Puno je uložio i u pšenicu u Ukrajini i njegov pad splet je nesretnih okolnosti. Financijski ga je ubila ukrajinska kriza - otkrio nam je jedan od njegovih bliskih suradnika i dobar poznavatelj Gorupovih poslovanja.

Mjesecima je u zgradu koju je sagradio u L ugu Zabočkom , gdje ima trgovine i poslovne prostore, dolazio revizor. Pokušavali su spasiti što se spasiti može, no propast je bila neminovna. Gorup je prvu, a potom i sve druge tvrtke stvarao s bratom Damirom te svojim velikim prijateljem Zdravkom Lenardom . Lenard je bio član Uprave i imao je 30-ak posto udjela u poslu.

Prema nekim informacijama, Gorup je u minusu oko dvije milijarde kuna . Prvu milijardu konsolidiranih prihoda ostvario je 2012. godine.

Bio je i politički aktivan

Svojedobno je bio i politički aktivan u HSLS-u . Na lokalnim izborima 2002. ušao je u Županijsku skupštinu. O njegovom nestanku zasad nitko ne želi javno govoriti.

Obitelj je van sebe , a propast Gorupa kao poduzetnika velik je udarac ne samo za zagorski kraj, već i za Hrvatsku. 
On je nakon Todorića i Žita bio treći u Hrvatskoj po uvozu žitarica, najviše pšenice.

Kupio je i oko 200 zadruga i farmi u stečaju.

>>> Nove detalje iz istrage čitajte sutra u tiskanom izdanju 24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati