To je to što me zanima!

Suspendirali Grbina, Babića, Zmajlovića i Hajdaša Dončića

To u prijevodu znači da oni sada ne mogu dvije godine praktički ništa; niti biti izabrani na ikakve stranačke dužnosti, niti na ikakvim izborima niti oni sami mogu uopće išta birati
Vidi originalni članak

Kriza u SDP-u dodatno se zakuhala. Naime, Glavni odbor stranke nakon 12-satne rasprave u središnjici na Iblerovu trgu, izglasala je s 56 glasa za, četiri protiv te jednim suzdržanim, suspenziju četiri člana Predsjedništva; Peđe Grbina, Siniše Hajdaš Dončića, Vedrana Babića te Mihaela Zmajlovića, zbog istupanja u javnost s kritikama na račun vodstva stranke. 

- Raspravljali smo 12 sati u toj raspravi kolege i ja smo pokušali saznati koji nam je krimen i čime smo narušili statut stranke, i zašto nam se treba dati suspenzija. U toj travestiji ne želimo sudjelovati, ako Glavni odbor smatra da smo prekršili statut stranke neka rade s nama što ih je volja - rekao je novinarima nakon maratonske sjednice suspendirani Peđa Grbin. 

POGLEDAJTE VIDEO

Taj prijedlog došao je od Tomislava Zrinskog, člana Glavnog odbora koji smatra da takvim istupima štete stranci. 

U kasnim večernjim satima, sam Bernardić je potpisao taj zahtjev i predao ga u svoje ime na glasanje. Predloženo  je, što su sada članovi i izglasali, da ih se suspendira privremeno na dvije godine i liši svih članskih prava. To u prijevodu znači da oni sada ne mogu dvije godine praktički ništa; niti biti izabrani na nikakve stranačke dužnosti, niti na ikakvim zborima niti oni uopće išta birati. 

Podsjetimo, 90 članova SDP-a, od čega 23 saborska zastupnika, uputila su prošlog tjedna pismo Bernardiću u kojem ga mole da odstupi s mjesta predsjednika stranke. 

POGLEDAJTE VIDEO

- Podsjetit ću da je Glavni odbor još prije godinu dana detektirao je i zaključio da pojedini nastupi u javnosti ruše rejting stranke. Donijeli smo i pravila javne komunikacije, pogotovo u društvenim mrežama, to svaka bitna stranka ima. Nemojte misliti da ova odluka ikoga u SDP-u veseli - rekao je Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora. 

Bernardić ponudio ostavku na mjesto zastupnika u Saboru

Tijekom rasprave, prije samog glasanja, Bernardić je dao rješenje koje su pobunjenici nazvali suludim. Naime, ponudio je ostavku na mjesto zastupnika u Saboru, a ako 23 zastupnika potpisnika molbe također ponude ostavku na zastupničke dužnosti u Saboru, onda bi on odstupio sa mjesta šefa stranke. To je rekao i novinarima nakon sjednice Odbora.

- Ja sam spreman dati ostavku ako sam jedini problem SDP-a. Najvažnije je da zaštitimo SDP. Minimum ljudskosti je da ono što tražite od mene da ste i vi spremni za isto. Sve sam vam rekao - kazao je kratko.

To bi značilo da bi SDP u Saboru ostao bez dijela svojih zastupnika jer neki zamjenici ne bi došli iz SDP-a nego iz stranaka koje su činile Narodnu koaliciju s kojom su izašli na parlamentarne izbore. To bi značilo da bi ušlo još HNS-ovaca, koji su tada bili sa SDP-om u koaliciji i time bi se samo ojačala vladajuća koalicija jer je HNS sada u koaliciji s HDZ-om, pa bi tako HDZ dobio veću podršku u Saboru. 

Suspendirana četvorka je izašla prije glasovanja iz stranke i poručila kako oni svoju ostavku mogu ponuditi jedino novom vodstvu stranke. Što znači da prvo Bernardić treba dati ostavku, SDP izabrati nov predsjednika, pa će i oni dati ostavke.

Idi na 24sata

Komentari 227

  • Usora1 18.07.2018.

    a sto kaze nas tomica? ovo jedino puhovski moze izanalizarati.........

  • Lun@777 17.07.2018.

    Čujem da se sprema osnivanje stranke Nova ljevica. Mislim da bi mnogi članovi mogli otići iz SDP-a, jer ovo je postala nakaradna stranka koja se već godinu dana bavi samim sobom. Uopće nema oporbe, HDZ radi što ga volja, jer oporba spava zimski san. Samo da vidimo tko će biti sve u novoj stranci, tko će je voditi i tko će biti glavni ljudi.

  • zeljkog 16.07.2018.

    A Ostoja, Lepi Stazic; lepa zadranka..?

Komentiraj...
Vidi sve komentare