To je to što me zanima!

Svaki tjedan rebalans: Ako bude potrebno, bit će ih 10

VLADIN 'GENIJALNI’ PLAN: Sve rupe u proračunu popunit će građani. Jadranka Kosor je istaknula da će, ako će trebati, napraviti i deset rebalansa
Vidi originalni članak

Premijerka Jadranka Kosor je u Saboru tražila potporu za drugi rebalans proračuna koji predviđa uštedu od 780 milijuna kuna, a preraspodjelit će se 2,2 milijarde kuna. Kosor je još jedanput ponovila da osim besplatnih udžbenika nema ni besplatnog prijevoza za učenike. Međutim, kaže da se još traži model kojim bi se za 42.500 socijalno ugroženih učenika osigurali besplatni udžbenici, ali i prijevoz. Za to je potrebno oko 65 milijuna kuna. Kosor je istaknula da će, ako treba, napraviti i 10 rebalansa, a IDS-ov Damir Kajin poručio joj je da se ne blamira politikom “Svaki tjedan rebalans jedan”. Vijest o ukidanju besplatnih udžbenika razjarila je i roditelje i učenike. I dok dobri poznavatelji situacije u Ministarstvu obrazovanja tvrde da će na jesen doći do kaosa ali i podizanja cijenja udžbenika, ministar obrazovanja Radovan Fucha to odbacuje i vjeruje da će roditelji i učenici razumjeti težinu gospodarske situacije. Distribucija udžbenika je, kaže, i prije dvije godine išla potpuno normalno kroz prodajnu mrežu.
- Nema razloga da prodajna mreža ne funkcionira i sada. Vjerujem da će sve biti u redu jer nismo u nikakvom vremenskom zaostatku - rekao je Fuchs te najavio razgovore s ravnateljima škola i nastavnicima. Rebalans proračuna slikovito je opisao i komentirao predsjednik Stjepan Mesić: “Ako siječete mačku rep malo pomalo, njega uvijek boli, a ako ga želite skratiti, onda to napravite odjednom.”

PEBALANS PRORAČUNA
Naknadno usklađivanje prihoda i rashoda  kad proračun ne ide prema prvom planu.

PRERASPODJELA
Uzimanje novca od jednih korisnika državnog proračuna da bi se dalo drugim korisnicima.

DEFICIT
Manjak prihoda proračuna u odnosu na rashode. Krpa se kresanjem ili zaduživanjem.Nedostatak novca kojim bi se platile preuzete i dogovorene obveze.

NELIKVIDNOST
Ukupna nacionalna proizvodnja roba i usluga tijekom jedne godine.

KOJA JE TAJNA PREMIJERKINE CRNE TORBICE?
Ministar financija Šuker nije izgledao kao čovjek čije su financije u banani. Premijerka Jadranka Kosor u Sabor je došla sa svijetlom torbicom. Kad je već ušla u Vijećnicu, naknadno su joj donijeli crnu torbu prepunu papira koje kasnije nije ispuštala iz ruku.

TKO KAŽE DA VLADA NIJE JEDINSTVENA
Ministri Božidar Pankretić i Damir Polančec u sivim su tonovima, a prve su se dame Vlade odlučile za svijetli outfit.

'OĆEMO BESPLATNE KNJIGE I PRIJEVOZ ILI NE IDEMO U ŠKOLU'

Idi na 24sata

Komentari 47

  • tombba 14.07.2009.

    dokle vise rebalansi to nevodi nikud kad tad cemo propasti ako vec nismo sve pare ste odavno spiskali previse se zaduzili sve prodali i sad se vadimo na neke rebalanse iz supljeg u prazno samo kupuju vrijeme a odavno propali nas ni dragi bog nemoze izvaditi jednog dana samo dodje svaba i kaze to je moje dragi hrvati zivjela juzna germanija

  • hihlander 14.07.2009.

    koliko od vas ovdje je izašlo na izbore??? koliko od vas koji su izašli dali SVOJ, baš SVOJ glas bez da je bilo sugeriranja sastrane za koga da se glasa??? stoga nemojte kenjat! vi ste glasali za HDZ unazadili ste drzhavu josh vishe, jer nemate svoje JA, nego ćete slushat druge, i zato prestanite kenjat! sve je crno na bijelo. ja sam izašla na glasanje samo s time da HDZ nepobjedi i nije pobjedio kod mene u županiji!!!!

  • elizabetha 14.07.2009.

    a tko če drugi popunjavati rupe u proračunu nego mi...mali puk... Za njihova sranja ispaštamo mi...nek izvole kako su nas vukli u ovo nek nas i izvuću...najbolje bi bilo da svu platu koju zaradimo damo za boljitak hrvatse...ono što nam ostane dok platimo kredite režije itd...ostatak dajmo za boljitak hrvatske...Jadro samo nam treba broj žiro računa di bi tu lovu mogli uplatiti...a nam i ovako ne treba za hranu,naučili već stiskati i biti zakinuti... Hćemo broj žiro računa di da se uplati ostatak naše bijede i da više prekinemo sr...ti i da krenemo normalnno živjeti... Jadro ti si zakon!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare