To je to što me zanima!

Sve je više vijesti o Černobilu, muzej Nikole Tesle: Nuklearna elektrana nije nuklearna bomba

Upravo zbog niske razine obogaćenja goriva, u nuklearnoj elektrani ne može doći do eksplozije kakvu izaziva nuklearna bomba, stoji u objavi na Facebook stranici
Vidi originalni članak

Strah od mogućnosti eksplozije nuklearne elektrane sve se više pojačava, ne samo u Ukrajini, već u cijeloj Europi. Stoga su na Facebook stranici Tehničkog muzeja Nikole Tesle objavili više informacija o uranu te razlikama nuklearnog reaktora i nuklearne bombe.

- Uran koji se nalazi u prirodi se sastoji 99.3% od izotopa U-238 i 0.7% od izotopa U-235. Za proces fisije se koristi U-235. Kako bi se uspjela postići održiva lančana reakcija u reaktoru nuklearne elektrane, ona koristi gorivo koje ima obogaćenje od približno 5%. Obogaćenje znači, da se uran koji se koristi u gorivim elementima sastoji od 95% izotopa U-238 i 5% izotopa U-235.

BILI TAOCI Dio radnika nuklearne elektrane Černobil pušten nakon tri tjedna na slobodu

Nuklearno oružje za svoje djelovanje koristi uran koji je značajno više obogaćen (više od 85% - 15% U-238 i 85% U-235) jer je količina urana koji se koristi u njemu značajno manja (par kilograma u usporedbi s 50-ak tona), a fisijska reakcija mora osloboditi puno veću količinu energije nego što se oslobađa u reaktoru nuklearne elektrane. Kod nuklearne bombe govorimo o superkritičnosti.

Upravo zbog niske razine obogaćenja goriva, u nuklearnoj elektrani ne može doći do eksplozije kakvu izaziva nuklearna bomba- stoji u objavi.

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje

Više informacija o nuklearnoj energiji moguće je saznati na Facebook stranici Fond za financiranje razgradnje NEK.

OVO JE SULUDO Na ruskoj TV prijeti nuklearnim ratom: 'Hrabri Poljaci, Varšava će nestati u 30 sekundi!'

Podsjetimo, ranije ovog tjedna Ukrajinci su putem službenih kanala izvijestili o sedam šumskih požara u blizini černobilske nuklearne elektrane. Ukrajinci tvrde da su požari izbili zbog granatiranja, ali ne isključuju mogućnost ni da su podmetnuti. Požari su izbili na području kojeg kontroliraju ruske snage, zbog čega, tvrde Ukrajinci, gašenje nije moguće. Građani strahuju od širenja radioaktivnog dima.

Do posljednjeg incidenta došlo je u srijedu ujutro, kada su ukrajinski dužnosnici objavili da su ruske trupe okupirale nuklearnu elektranu u Černobilu te 'opljačkale u uništile' laboratorij na tom mjestu.

POGLEDAJTE EMISIJU:

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • band199 23.03.2022.

    nije govno nego se pas posro

  • octopuss 23.03.2022.

    Hoćemo nuklearku na VIRU!!!

  • IskrenDoBola 23.03.2022.

    Ajd prestanite plašiti ljude s Nuklearkama,a vi pojedinci se prestanite plašiti samo se sjetite i njihova guta će biti ugrožena ako se bilo šta desi loše

Komentiraj...
Vidi sve komentare