Obavijesti

News

Komentari 464

Biden stigao u Poljsku, Trudeau poslao poruku Vladimiru Putinu

Biden stigao u Poljsku, Trudeau poslao poruku Vladimiru Putinu
26

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 28. dan. 'U najgorem slučaju ćemo umrijeti, ali se nećemo predati', rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Rat u Ukrajini 23. ožujka , 28. dan invazije
Sortiranje događaja
23.36

Ukrajina: Ruska novinarka poginula u granatiranju Kijeva

Ruska novinarka je poginula u srijedu u granatiranju Kijeva, objavio je tijekom večeri neovisni internetski medij The Insider za koji je radila.

Oksana Bauljina poginula je u granatiranju dok je snimala razaranja nastala u ranijem napadu na trgovački centar u okrugu Podil, na sjeverozapadu ukrajinskog glavnoga grada, navodi se u priopćenju njezina medija.

Još jedan civil je poginuo, a dvije osobe u pratnji ruske novinarke su ranjene.

Prije dolaska u The Insider Bauljina je bila producentica u zakladi za suzbijanje korupcije u svojoj zemlji.

Kada su vlasti proglasile zakladu "ekstremističkom organizacijom", morala je otići iz Rusije te se u The Insideru nastavila baviti temom korupcije.

Kao novinarka je došla u Ukrajinu, gdje je izvještavala iz Kijeva i Lavova, na zapadu, navodi njezin list, izražavajući "iskrenu sućut" obitelji i prijateljima.

"I nadalje ćemo izvještavati o ratu u Ukrajini, pa i o ruskim ratnim zločinima, kao i o nasumičnom granatiranju stambenih četvrti u kojemu ginu civili i novinari", dodaje The Insider.

22.52

Zelenski traži globalni prosvjet protiv ruske agresije

U četvrtak se obilježava 28 dana od početka invazije na Ukrajinu, a tim povodom predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svijet na ulice da maršira po gradovima noseći ukrajinske simbole.

- Recite da su ljudi važni, da je sloboda važna, da je mir važan. Ukrajina je važna. Svijet mora zaustaviti Rusiju, svijet mora zaustaviti rat - kazao je.

22.08

Rusija blokira pristup servisu Google News - agencije

Rusko regulatorno tijelo za medije (Roskomnadzor) blokiralo je pristup internetskom servisu Google News pod optužbom da osigurava pristup "lažnim" informacijama o ruskoj ofenzivi u Ukrajini, javljaju u srijedu ruske agencije.

Odluka je donesena na zahtjev ruskog državnog tužiteljstva, navodi se u priopćenju Roskomnadzora, prenose agencije.

Taj servis internetskih vijesti "osiguravao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji su sadržavali lažne informacije (...) o tijeku posebne vojne operacije na ukrajinskom teritoriju", dodaje se u priopćenju.

21.55

Biden stigao u Bruxelles uoči samita NATO-a, G7 i EU-a

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u srijedu navečer u Bruxelles gdje se sljedeća dva dana održavaju samiti NATO-a, G7 i Europske unije o krizi u Ukrajini.

Američki predsjednik koji želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu, trebao bi u četvrtak sudjelovati na tri samita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku.

Glavni grad Belgije u četvrtak će biti domaćin tri velika sastanka na vrhu kojima će dominirati ruska invazija na Ukrajinu i rasprava o daljnjim mjerama protiv Moskve kako bi njezina daljnja međunarodna izolacija i otupljivanje vojne moći bilo što učinkovitije.

U četvrtak prije podne u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupit će se čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom samitu.

21.37

Trudeau: Putinova politika prijetnja je Europi i svijetu

Kanadski premijer Justin Trudeau u srijedu je u Europskom parlamentu poručio da EU i NATO ne smiju iznevjeriti Ukrajinu i ocijenio da Putinov režim predstavlja prijetnju Europi i svijetu. 

- Ne smijemo iznevjeriti Ukrajinu. Oni računaju na nas. Iskoristimo sve instrumente kojima raspolažemo - poručio je kanadski premijer u obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu u Bruxellesu i ustvrdio da je "Putinov napad na Ukrajinu napad na temeljne vrijednosti svih demokracija".  

Kanada, Europska unija i ostali saveznici "suočeni su s ključnim trenutkom i ne smijemo doživjeti poraz“, rekao je Trudeau.

Komentari 464