To je to što me zanima!

Švedska počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina: Tu je 26.000 vojnika iz 14 država

Sudjelovat će vojnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Latvije, Litve, Ukrajine, Danske, Austrije, Njemačke i Francuske, većinom zemalja članica NATO-a.
Vidi originalni članak

S najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja Švedska je u ponedjeljak počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina u času kada skandinavskoj zemlji prijeti veto na ulazak u NATO.

Vojna vježba treba se završiti 11. svibnja, a njezin glavni dio održat će se na sjeveru i na jugu zemlje te na strateški važnom otoku Gotlandu, dodaje vojska.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sudjelovat će vojnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Latvije, Litve, Ukrajine, Danske, Austrije, Njemačke i Francuske, većinom zemalja članica NATO-a.

NA KONFERENCIJI U BUKUREŠTU Kuleba poručio: 'Crno more bi trebalo postati more NATO-a'

Skandinavska monarhija je u svibnju 2022. zajedno s Finskom zatražila pristup u vojni savez, nakon ruske invazije na Ukrajinu i tako prekinula dvostoljetnu neutralnost i vojnu nesvrstanost.

Helsinki je 4. travnja službeno postao 31. član NATO-a, ali švedskoj kandidaturi, koju trebaju potvrditi sve zemlje članice organizacije, još se protive Ankara i Budimpešta.

KOMENTIRAO I ŠTRAJK LIJEČNIKA Andrej Plenković: 'Šveđani su se sto posto zabunili, Zoran Milanović je ekspert za NATO'

Turska najviše zamjera Švedskoj što nije izručila desetke kurdskih aktivista i osoba koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio za sudjelovanje u pokušaju državnog udara 2016.

Zapadni diplomati ne gube nadu da će se turski predsjednik predomisliti ako sljedećeg mjeseca dobije izbore ili ako njegov socijaldemokratski suparnik dade Švedskoj 'zeleno svjetlo'.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Neka Plenković ode, pa makar u NATO. Dobro je za njega, kao i za Hrvatsku. (Ne toliko za HDZ)

Švedska se približila Savezu ulaskom u Partnerstvo za mir u 1990-im. No bez članstva, monarhija se ne može pozvati na članak 5 koji je jamac kolektivne obrane.

VJEŽBA 'RAME UZ RAME' Potez koji je razbjesnio Kinu: SAD i Filipini započeli zajedničku vojnu vježbu, trajat će 2 tjedna

Situacija je škakljiva: Švedska, jedina nordijska zemlja koja nije u NATO-u, mogla bi biti strateško područje za Rusiju u slučaju sukoba, upozoravaju stručnjaci.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare