To je to što me zanima!

Švicarske oštre mjere: I Hrvati će ostati bez socijalne pomoći

Švicarske vlasti objasnile su da su izmjene potrebne zbog nejasnoća po pitanju prava na socijalnu pomoć i boravište. Imigranti čine četvrtinu stanovništva zemlje
Vidi originalni članak

Švicarska ukida socijalnu pomoć za građane EU, priopćio je švicarski Savezni ured za migraciju. Odluka se odnosi na hrvatske državljane, kao i građane Islanda, Lihtenštajna i Norveške koji dođu u zemlju tražeći posao.

Oni koji imaju švicarsku boravišnu dozvolu, ali su nezaposleni 12 mjeseci ili više također će izgubiti dozvolu nakon provedenih pet godina u zemlji. 

Švicarske vlasti su u priopćenju objasnile da su promjene bile potrebne 'zbog nedostatka jasnoće po pitanju prava na socijalnu pomoć i boravište', piše The Local.

Imigranti čine četvrtinu stanovništva

Podaci pokazuju da je socijalnu pomoć prošle godine primalo 2,2 posto švicarskih građana i 3,1 posto građana EU-a koji žive u toj zemlji. Stranci su činili gotovo četvrtinu ukupnog broja stanovnika u Švicarskoj, kojih je osam milijuna, prošle godine - 3,3 posto više nego 2012. Najveći broj imigranata dolazi iz Portugala, Njemačke, Italije i Francuske.

U Švicarskoj će se uskoro održati referendum o kontroverznom planu desničarskih populista da se ponovno uvedu imigracijske kvote za građane EU koje su odbačene 2007. Desničari tvrde da zbog masovnog useljavanja dolazi do smanjenja plaća lokalnog stanovništva, rasta cijena nekretnina i zemljišta te preopterećenosti  zdravstvenog, obrazovnog i prometnog sustava.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • MariaHodak-meuret 18.01.2014.

    nemojte pisati vi novinari o necemu kad niste dobro upuceni i neznate,ovdije u Svicarskoj postoje razlicite vize i razlicita pravila,biti ce kao i prije za vrijeme Jugoslavije mozes doci ako unaprijed najdes posao i poslodavac ti garantira posao ni prije nisi mogao doci samo tako i ovdije traziti nekakvu socijalnu pomoc ne pisiti o necemu sto ne znate

  • Holstein_1 17.01.2014.

    Jeb,0 svicarce!

  • šufnudl 17.01.2014.

    sad bumo i mi švicarcima uskratili socijalu

Komentiraj...
Vidi sve komentare