To je to što me zanima!

Swoboda: Nizozemska nema moralno pravo kočiti Hrvatsku

Bilo bi nepošteno od zemlje u kojoj ima političkih razvoja koji su vrlo često protueuropski da sada spriječi Hrvatsku da se pridruži EU, rekao je Swoboda
Vidi originalni članak

Naravno da nisam sretan zbog izgreda tijekom Gay Pridea u Splitu, ali takvih izgreda ima i u drugim zemljama, rekao je izvjestitelj Europskoga parlamenta o Hrvatskoj socijalist Hannes Swoboda na konferenciji "Hrvatska na vratima EU", koju su u Bruxellesu zajedno priredila Sveučilišna zaklada i Zaklada Konrada Adenauera.

- Posebice bi bilo nepošteno od zemlje (Nizozemske, op. a.) u kojoj ima političkih razvoja što su vrlo često protueuropski da sada spriječi Hrvatsku da se pridruži Europskoj uniji. Treba biti razuman i objektivan te ne zlorabiti neke manje izgrede protiv hrvatskih i europskih interesa. Hrvatske su vlasti kao i velike stranke vrlo jasno rekle da takve izgrede ni na koji način ne podupiru. To je važna poruka - naglasio je Swoboda.

I europarlamentarka pučanka Doris Pack napominje da se "takvi izgredi događaju i u EU, npr. u Poljskoj i Litvi".

- Moramo preobraziti i osuvremeniti svoje umove, moramo pokazati da smo svi jednaki, moramo poštovati svačiju prirodu. Zato hrvatske vlasti moraju snažno uzvratiti i dovesti nasilnike pred sud. Ali ne smijemo precjenjivati splitski izgred, to nije pogreška Hrvatske nego onih koji još nisu naučili kako se ponašati prema ljudima drukčije spolnosti - napomenula je Pack.

Swoboda se nada da će sve države članice EU brzo ratificirati Pristupni ugovor s Hrvatskom, ali se ipak pribojava teškoća u dvjema.

- Ne znamo što će se dogoditi u Sloveniji kada se promijeni vlada. U Nizozemskoj, pak, vlada nema većinu pa mora tražiti potporu neke od oporbenih stranaka. Usprkos tome nadam se da će obje zemlje reći snažno "da" ulasku Hrvatske - kaže Swoboda.  Ističe da će EP Pristupni ugovor "razmotriti brzo, ali podrobno te ćemo ga prihvatiti skoro jednoglasno, da pošaljemo jasan znak nacionalnim parlamentima, ali i da hrvatskim građanima jasno kažemo da vas želimo u EU".

Pack, pak, očekuje da će se, "ako u Sloveniji na vlast dođe stranka iz moje političke obitelji, ona ispravno ponašati prema susjedima".

- Sloveniji smo dali priliku i potporu unatoč svim teškoćama, od kojih neke ni do danas nije riješila. Trebala bi to uzeti u obzir i veseliti se što će Hrvatska sada biti unutra, pa da zajedno pomažete drugima na putu u EU - rekla je Pack.

Swoboda smatra da je "vrlo važno da se referendum o Pristupnome ugovoru odvoji od izbora".

''Izbori pa referendum, to je vladina odluka''

- Na vladi je da odluči hoće li imati prvo izbore pa referendum, a hrvatski građani ne bi željeli da se ja u to miješam. Ali važno je ta dva pitanja razdvojiti te poslati jasnu poruku da sve važne stranke žele "da" na referendumu, čak i ako se spore oko nekih domaćih političkih pitanja - upozorava Swoboda.

Pack, pak, napominje da o pitanju izbora i referenduma nema nikakvo mišljenje.

- Ne želim se u to miješati, to morate riješiti u Hrvatskoj. Moramo raditi na tome da ljudima u Hrvatskoj objasnimo što znači biti članicom EU. Prije 20 godina bio je to san, a sada, kada taj san postaje stvarnost, glasujte "za"! Ne znam može li ova vlada prirediti referendum ili ga je bolje prepustiti novoj vladi. Mislim da će vlada i oporba uskoro za to naći rješenje. Ali prvo pričekajmo zeleno svjetlo Vijeća EU zaključenju pregovora - istaknula je Pack.

Za kašnjenje Hrvatske na putu u EU Pack je okrivila okupaciju zemlje u devedesetima "jer tijekom okupacije svašta se događalo, od cenzure do nepravilne privatizacije, sudski slučajevi koji nisu ispravno presuđeni, a mnogi hrvatski građani zbog toga još i danas traže svoja prava. Ali to je i naša pogreška jer Hrvatskoj nismo pomagali da do toga ne dođe jer nas za to nije bilo briga".

Idi na 24sata

Komentari 43

  • nicijisin49 17.06.2011.

    be yourself : konačno jedan zdravorezonski komentar, svi ostali komentari su proizvod degenerirane desničarske svijesti koja pojma nema o civilizaciskim vrijednostima.

  • nicijisin49 17.06.2011.

    Splitska dogadjanja su vrh ledene sante o kojoj tzv eu jako malo zna . HDZ- ovska Hrvatska je filofašističko, bolesno društvo gdje je mržnja prema svemu drugačijem koje odstupa od desničarskih stereotipa unaprijed sotonizirano. Takva država trebat će barem 20 godina monitoringa, ali i učinkovitih sankcija za protagoniste takvog stanja stvari. Gospodin Swoboda je senilni eu birokrat kojemu mnoge stvari nisu jasne.

  • willcraft 16.06.2011.

    pa ta unija je cisti balkanizam i zato mi kao stara evropska zemlja moramo razmisliti dobro da li je to za nas rjesenje .:).

Komentiraj...
Vidi sve komentare