To je to što me zanima!

Tajne dvoraca u kojima su se snimale brojne domaće serije

Serija “Downton Abbey” snima se u dvorcu Highclere iz 8. stoljeća u grofoviji Hampshire, “Igra prijestolja” neke scene odradila je u dvorcu u Kaštel Gomilici...
Vidi originalni članak

Najhvaljenija televizijska serija u povijesti engleskih produkcija “Downton Abbey” snima se u dvorcu Highclere iz 8. stoljeća u grofoviji Hampshire, “Igra prijestolja” u američkoj produkciji neke scene odradila je u dvorcu u Kaštel Gomilici, a za svjetskim trendovima ne kaskaju ni domaće telenovele.

Nova RTL-ova serija “Vatre ivanjske” za scenografiju je izabrala Lužnicu. Barokni dvorac kraj Zaprešića iz 18. stoljeća danas ima status spomenika prve kategorije, a vlasnik mu je Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Časne sestre u prostorijama dvorca vode Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor. Nakon što su prvi gazde, plemićka obitelj Čikulin, podijelili imanje među sobom, posjed je otkupila Maksimilijana Moscon i oporučno ga ostavila Kaptolu. Sljedeći vlasnik Pavao Rauch opet ga preuređuje, a otkad su u njemu časne sestre, dvorac je služio kao odmaralište za bolesne i starije sestre, u njemu su se zbrinjavala i siromašna djeca, 1940. godine ondje je bila ženska gospodarsko-domaćinska škola, dječji vrtić, a osim toga, u prostorijama dvorca neko vrijeme održavali su se i satovi pjevanja te sviranja. Iako su sestre ekipi “Vatri ivanjskih” na korištenje dale i interijer dvorca, serija se uglavnom snima na setu koji je ekipa sagradila u studiju u Zagrebu, dok se u Lužnici snimaju samo eksterijeri.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Miške 20.09.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Gordana Firšt 16.09.2014.

    Zanimljiv dvorac ili bolje rečeno kula je Tabor grad u Desiniću /Hrvatsko Zagorje, koji ima tužnu priču o nesretnoj ljubavi između seoske djevojke i plemića. Taj se dvorac treba posjetiti.

  • Lina39 16.09.2014.

    A gdje su TAJNE?!"Nekad bilo sad se pripovjeda" samo zato da se reklamiraju serije !

Komentiraj...
Vidi sve komentare