To je to što me zanima!

Tajne snimke: Perad kupe s poda i peru ju prljavom vodom

Britanski supermarketi pokrenuli su hitnu analizu pilećih proizvoda zbog sumnje na smrtonosnu kampilobakteriju, nakon što su u javnost procurile šokantne snimke
Vidi originalni članak

Tri vodeća britanska lanca supermarketa pokrenula su hitnu analizu svojih pilećih proizvoda zbog sumnje na smrtonosnu kampilobakteriju. The Guardian je u svojoj istrazi otkrio higijenske nedostatke u dva najveća britanska prerađivača peradi, 2 Sisters Food Group i Faccenda.

Tajne snimke i fotografije otkrile su da radnici meso koje je palo na pod vraćaju natrag na proizvodnu liniju. Zabilježeno je da jednom prilikom tri dana nisu očistili spremnik s toplom vodom za pranje peradi, što znači da je otprilike 250.000 kokoši prošlo kroz prljavu vodu. Otkriveno je i da im je tvornica poplavljena pilećim iznutricama, koje se gomilaju.

Prema najnovijim podacima, oko dvije trećine piletine koja se prodaje u Velikoj Britaniji zaraženo je kampilobakterijom. Iako se bakterija može ubiti kuhanjem, podaci govore da je ona najčešći uzrok trovanja hranom među Britancima. Godišnje se njome zarazi otprilike 280.000 Britanaca, a stotinu ih umre od posljedica zaraze. Simptomi zaraze su proljev, povišena tjelesna temperatura i grčevi u trbuhu. Zaraza je ponekad i smrtonosna. 

Statistički podaci pokazuju da je 2003. čak 56 posto piletine na prodaji u Britaniji bilo zaraženo, a u samo pet godina taj se broj povećao na 65 posto.

Godišnji trošak oboljenja za ekonomiju je oko 900 milijuna funti.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Mustafa Aga 25.07.2014.

    Pretpostavljam da oni koji upravljaju V Britanijom...Oni se ne snabdevaju piletinom iz ovih supermarketa...

  • Tišina mora 25.07.2014.

    pa sad kupuj meso u konzumu sumnjivog porijekla... treba doma hraniti svinje,kokice,pure...povrće saditi,voće..ma sve-ovo iz trgovine je sam otrov! A i kad kupiš na placu ne znači da je domaće-puno puta kumice kupe stvari u lidlu stvari jeftino pa prodaju skupo na placu pod domaće

  • kung fu panda 25.07.2014.

    što bi sa onim silnim EU kontrolama i pričama kako tamo sve savršeno štima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare