To je to što me zanima!

Talijanska središnja banka: Klimatske promjene ozbiljno prijete turizmu i poljoprivredi

Italija već osjeća posljedice klimatskih promjena i vlada je u srpnju proglasila izvanredno stanje u dolini rijeke Po, koja čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje
Vidi originalni članak

Talijansko gospodarstvo moglo bi usporiti u idućim desetljećima zbog rizika koje donosi rast temperatura, a najteže posljedice osjetili bi poljoprivreda i turizam, upozorila je središnja banka.

Italija već osjeća posljedice klimatskih promjena i vlada je u srpnju proglasila izvanredno stanje u dolini rijeke Po, koja čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje, a zabilježila je najgoru sušu u posljednjih 70 godina.

PROSVJED ZBOG KLIME Aktivisti Extinction Rebelliona zalijepili se za Picassovu sliku

U turizmu najviše će stradati turistički centri vezani za zimske sportove, budući da će zbog manjih količina snijega manje posjetitelja dolaziti u Alpe na skijanje, utvrdila je banka u istraživanju objavljenom u srijedu.

Najveći rizik utvrdili su odmaralištima na nižim nadmorskim visinama budući da umjetni snijeg neće moći u potpunosti nadoknaditi nestašicu pravoga.

Posljedice klimatskih promjena trpjet će i drugi sektori, naglasila je banka u istraživanju, istaknuvši veće šanse za propast kompanija u dijelovima zemlje s pojačanim rizikom klizišta i poplava.

UŽIVO: SJEDNICA VLADE Plenković o bujicama u Rijeci: 'Ministar Butković ići će tamo, to su jasne klimatske promjene'

Upozorava i na utjecaj visokih temperatura i onečišćenja na studente i radnike, budući da su zabilježeni lošiji rezultati na ispitima koji se polažu za vrućih dana odnosno više prijavljenih ozljeda na radu kada je kvaliteta zraka loša.

Istraživanje je pokazalo da bi talijanski bruto domaći proizvod po stanovniku zbog klimatskih promjena mogao pasti između 2,8 i 9,5 posto do 2100. u usporedbi s neutralnim procjenama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare