To je to što me zanima!

'Talijanski zastupnici došli su s ciljem da izazovu incident'

Premijer je reagirao zbog nedavnog posjeta talijanskih zastupnika na granici Hrvatske i BiH kada su htjeli prijeći granicu na mjestu gdje to nije dozvoljeno i ignorirali zabranu
Vidi originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je danas putem video veze s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i prosvjedovao zbog privatnog posjeta četvero talijanskih zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, na zelenoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dana 30. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Naglasio je kako je cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija. Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

BOŽINOVIĆ O INCIDENTU: 'Ovo je još jedan pokušaj da se policija diskreditira. Zastupnici su ilegalno htjeli prijeći granicu'

Predsjednik Vlade upoznao je predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu.

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Europskog parlamenta. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatske, što je predsjednik Vlade također potvrdio.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Maddog 03.02.2021.

    A di se gasiš..... nebitan si

  • 03.02.2021.

    teroristi... proglasi i njih

  • bečar-bečar 03.02.2021.

    zovi zokija pa skupa dižite MIG-ove....

Komentiraj...
Vidi sve komentare