To je to što me zanima!

Teheran se bori protiv golemih štakora, ubijaju ih i snajperima

Gradski savjetnik za okoliš tvrdi da je mutacija štakora posljedica radijacije i kemikalija. Štakori su veći i izgledaju drukčije. Skočili su sa 60 grama na pet kila
Vidi originalni članak

Glavni grad Irana Teheran već se desetljećima bori sa štakorima, no u posljednje je vrijeme taj problem poprimio zabrinjavajuće razmjere, piše Huffington Post. Topljenje snijega istjeralo je velike štakore iz njihovih gnijezda, a neki od njih teški su i do pet kilograma.

Savjetnik gradskog vijeća za okoliš Ismail Kahram rekao je da se čini kako su štakori genetski mutirali, najvjerojatnije zbog radijacije i kemikalija korištenih u borbi protiv tih glodavaca.

- Sada su veći i izgledaju drukčije. Za ove promjene inače su potrebni milijuni godina evolucije. Skočili su sa 60 grama na pet kilograma, sada su čak i mačke manje od njih - rekao je Kahram. S njime se ne slaže američki veterinar dr. David Baker.

- Gotovo sve genetske mutacije utvrđene na polju biologije štetne su i za vrstu predstavljaju manu, a ne prednost. Nije to kao u znanstveno-fantastičnim filmovima - smatra Baker, koji ističe da je diljem svijeta pronađeno nekoliko vrsta "divovskih" štakora koje dosežu veličinu onih koje je opisao Kahram.

U svakom slučaju, problem je za Teheran postao toliko velik da su gradske vlasti odlučile angažirati ekipu vojnih snajperista koji po noći ubijaju štakore puškama s infracrvenim snajperima. Dosad su tako ubili 2250 štakora, čija su tijela zapaljena ili zakopana na posebnim deponijima, piše CNN.

Mohammad Hadi Heydarzadeh, teheranski dužnosnik za zaštitu okoliša, rekao je da Iran najviše problema ima sa smeđim štakorima, koji su u zemlju došli iz inozemstva teretnim brodovima. Heydarzadeh također tvrdi da je broj tih glodavaca u Teheranu u padu.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • gavelijanka 07.03.2013.

    pa KAJ jedu ti štakori da su tako narasli???? stavite ih na UN dijetu i riješili ste problem!!!!!!

  • kizo63 07.03.2013.

    u pola europe se može kupiti meso nutrija u dućanima, kod nas oko Velike Gorice uzgajivači ih jedu, rade kobase od njih.. vodeni štakor, nurija ili bizamski štakor je mala životinjica pa ju jedu a ovi uništavaju 5kg mesa? to me podsjetilo na slučaj kad je australski premijer prekinuo posjet Kini zbog najezde skakavaca u Australiji a kinezi ih pitali: kako vam se toliko namnožili da prave štetu? Što ih niste prije pojeli? :)

  • thora 06.03.2013.

    Ajme moja najgora noćna mora štakori :O mislim da mi dođe blizu da bi dobila srčani :((

Komentiraj...
Vidi sve komentare