To je to što me zanima!

Bablje ljeto i dalje traje: Evo kad stiže promjena vremena

I u Dalmaciji se nastavlja "miholjsko" ljeto, time i sezona kupanja jer je temperatura površinskog sloja mora oko 23 °C
Vidi originalni članak

Još nekoliko dana 'babljeg ljeta' i dalje je pred nama, a potom stiže nagla i jača promjena vremena. 

Do vikenda se nastavlja uglavnom suho, pretežno sunčano i iznadprosječno toplo razdoblje, ali s jutarnjom svježinom i čestom maglom, od petka uglavnom na sjevernom Jadranu i niskim oblacima iz kojih mjestimice može pasti malo kiše. Vjerojatnost za zamjetniju promjenu vremena povećava se od nedjelje, prognozira meteorologinja Tanja Renko iz DHMZ-a za HRT, koja donosi i detaljniju prognozu za iduće dane.

I danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka te povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Mala je vjerojatnost za mjestimice kratkotrajnu i slabu kišu. Više sunčanih razdoblja vjerojatno će biti poslijepodne, uz temperaturu zraka malo nižu nego u ponedjeljak.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro od 12 do 14 °C, a poslijepodne od 23 do 26 °C, uz povremeno dosta oblaka. Lokalno može biti poneke kapi kiše, a ujutro po nekim nizinama i kratkotrajne magle.

U gorju i na sjevernom Jadranu utorak će početi s često umjerenom naoblakom, po kotlinama i maglom, no veći dio dana prevladavat će sunčano, osobito na otocima. Vjetra gotovo i neće biti pa će more biti mirno, a uz dnevnu neuobičajenu toplinu s vrijednostima najviše temperature nerijetko iznad 26 °C.

HRVATSKI STRUČNJACI O KLIMATSKIM PROMJENAMA Osim sunčanja i kupanja, dulje bablje ljeto donosi više alergija, 'napasti' i opasnost za biljke...

I u Dalmaciji se nastavlja "miholjsko" ljeto, time i sezona kupanja jer je temperatura površinskog sloja mora oko 23 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano uz slab vjetar te najvišu dnevnu temperaturu zraka oko 27 °C u hladu, na suncu i višu. 

Sunčani i topli dani pred nama

Vrlo toplo uz obilje sunčanih sati bit će na Jadranu i idućih dana. S obzirom na to da vjetra gotovo i neće biti, treba računati na mjestimičnu maglu i zamjetno smanjenju vidljivost, vjerojatnije na sjevernom dijelu u noćnim i jutarnjim satima.

VRUĆA JESEN Nikad topliji 8. listopada: U Karlovcu 30, u Zagrebu 29°C

Jutarnja svježina i magla po nekim nizinama i kotlinama kontinentalne Hrvatske - vremenske su prilike koje dolikuju sredini listopada, no dnevna toplina svakako će biti neuobičajena. Više oblaka, osobito onih niskih, bit će uoči vikenda u gorju, a rijetko iz njih može pasti i poneka kap kiše.

Promjena u nedjelju

Od nedjelje je sve izglednija nagla promjena vremena, najavljuje i meteorologinja N1 Tea Blažević. Prognostički materijali zasad ukazuju na nagli i osjetan pad temperatura, osobito u unutrašnjosti, ponegdje za desetak stupnjeva. Oborina bi tijekom nedjelje lokalno mogla biti i izraženija.

Prevladavat će sunčano i iznadprosječno toplo. Na sjevernom Jadranu uz povremeno više oblaka može pasti i vrlo malo kiše. Ujutro mjestimice magla, osobito po kotlinama i uz rijeke, a moguća je i na moru. Vjetar većinom slab, od četvrtka povremeno i umjeren jugozapadni, a na Jadranu i jugoistočni.

A ovdje svakodnevno pratite vremensku prognozu 24sata.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 10.10.2023.

    S promjenom možemo odmah uskočiti u zimske kapute ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare