To je to što me zanima!

Teolog o napadu svećenika na redovnicu: Preglasna je šutnja naših udruga za zaštitu žena

NOVI EXPRESS Ova 70-godišnja redovnica nije žena? Ili je ona možda u očima određenih nevladinih udruga manje vrijedna samo zato što je časna sestra?
Vidi originalni članak

Kad se u Katoličkoj crkvi govori o zlostavljanju, najčešće je riječ o slučajevima zlostavljanja maloljetnika koji su se dogodili prije nekoliko desetljeća, što automatski otežava rasvjetljavanje ove mučne teme. No nisu rijetki oni koji smatraju da je seksualizirano nasilje nad djecom i mladima u javnim raspravama gurnulo u drugi plan teška zlostavljanja koja svakodnevno proživljavaju pojedine časne sestre.
Zlostavljanje časnih sestara ili redovnica nije neka novost, ali o tome se, nažalost, rijetko govori. Službenih prijava već je bilo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u, a mnogi primjeri stižu iz Afrike i Indije, gdje su se pojedini svećenici u strahu od AIDS-a okrenuli nezaštićenim časnim sestrama. Jedna ogledna studija iz SAD-a pokazala je da je oko 30% redovnica doživjelo neku vrstu zlostavljanja.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 3

  • ante-portas 10.05.2022.

    Samo ste zaboravili napisati da je crkva, a vjerojatno i ta casna bili protiv Istanbulske.

  • vinja 10.05.2022.

    Postoji ona narodna, "ako si sam ne pomogneš neće ti ni Bog". Što bi u takvim slučajevima trebale učinit udruge. Mogu govoriti, ali ništa poduzeti. Oštećeni šute i štite napadača, pa svatko tko pokušava pomoći ispadne lažljivac. Napadnute žene trebaju shvatiti da bez ustručavanja imenuju napadača, tko god on bio, a onda mogu očekivati i pomoć. Dakako, sudovi moraju brzo reagirati i počinitelje primjereno kazniti.

  • Luna777 10.05.2022.

    Opet jako dobar članak od gosp. Milasa. Žene, odnosno časne sestre šute o ovom nemilom događaju kao i drugima koji se događaju iza zatvorenih vrata, jer se boje nasilnog svećenika koji najčešće ne snosi nikakve posljedice. Drago mi je što je ovo izašlo u javnost, da crkva nije opet zataškala "nered" u svojim redovima samo premještajem u drugu župu, gdje će se dotični nastaviti alkoholizirati i maltretirati časne sestre i građane. Previše toga i još koječega ima u crkvenim redovima. Za ovo bi morao odgovarati pred civilnim sudom, a ne crkvenim. Čudno da se ni jedna udruga, od B.A.B.E. na dalje nije izjasnila o ovom događaju i nastojala svojim istupima u javnosti zaštititi sve časne sestre, odnosno žene!

Komentiraj...
Vidi sve komentare