To je to što me zanima!

Tihomir Jakovina o kvotama za šećer: Nije bilo pogodovanja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ministarstvo poljoprivrede i ja kao ministar nismo ovdje da bismo štitili dobit grupacije Viro već interese svih naših šećerana - rekao je u četvrtak Jakovina
Vidi originalni članak

Ne, nije bilo pogodovanja nijednoj šećerani, ponovio je u četvrtak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Još se jednom osvrnuo na odluku Upravnog suda u Osijeku koji je poništio rješenje Ministarstva o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine. Jakovina je rekao kako je ministarstvo štitilo interese svih proizvođača, a ne samo Viro tvornice šećera d.d.

- Ministarstvo poljoprivrede i ja kao ministar nismo ovdje da bismo štitili dobit grupacije Viro već interese svih naših šećerana - rekao je Jakovina te dodao da je rješenje o dodjeli kvota, kako izvoznih tako i proizvodnih, doneseno ispravno, pravično i u duhu zakonskih odredbi. Iako je rješenje poništeno, ministar je najavio kako će se pisati novo koje će biti isto ili vrlo slično onome koje je Upravni sud u Osijeku poništio.

Komentirao je i navode da je pod istragom Uskoka.

- Ne, nitko me nije kontaktirao - rekao je Jakovina te dodao da institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu.

Ne brine se što se tiče istrage

- Imamo kompletnu dokumentaciju kojom ćemo podastrijeti sve odluke otkad ja i moj tim vodimo ovo ministarstvo, ali se nadam da će se napraviti i cijela analiza u sektoru šećera u zadnjih deset godina - poručio je ministar.

- Ministar Jakovina nije taj koji se treba brinuti što se tiče istrage - dodao je.

Spomenuo je i kako je Miroslav Božić, koji je na osječkom sudu zastupao interese šećerane ranije bio pomoćnik ministra kao i predsjednik povjerenstva za dodjelu kvota.

- Vi sami procijenite je li tu bilo povlaštenog položaja ili ne - kaže ministar. Podsjetio je da je predsjednik uprave Sladorana d.d. odnosno novi šef HGK Luka Burilović od 2006. do 2008. također bio pomoćnik ministra.

- A onda je otišao za člana uprave pa se vidi na koji je način vođena cijela priča oko šećera - zaključio je te još jednom ponovio kako u Ministarstvu ne vide ni jednu grešku u sustavu te da nisu napravili ništa što nije u interesu proizvođača.

"Morali smo se odreći jednog dijela sredstava"

Ministar je rekao kako je rebalansom proračuna Ministarstvo poljoprivrede ostalo bez 300-tinjak milijuna kuna. Ipak, podsjetio je kako je proračun ministarstva za 2014. godinu u startu bio veći za gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

- Govorimo o 5,15 milijardi kuna u odnosu na 4,27 milijardi u prošloj godini. S obzirom na prekomjerni deficit, i mi smo se morali odreći jednog dijela sredstava - rekao je ministar te dodao kako je najmanje dirano u potpore i projekte.



Idi na 24sata

Komentari 31

  • 07.03.2014.

    ..ajooooj Tihać...kad bi ti znal kak ti mi "vjerujemo"...hehehe...

  • dahhmal 06.03.2014.

    To je pravi ministar stocare i proizvodace mlijeka je unistio sada se bacio na secerane jer on je pravi sluga stranoga kapitala

  • imam svoj komentar 06.03.2014.

    mister interes kaže; nije bilo pogodovanja? a tko ga je pitao što o pgodovanju?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare