To je to što me zanima!

Tijela ubijenih vuku kao štit, dok iranska garda puca na njih

Zapovjednik Revolucionarne garde proglasio je "kraj urote", obzirom da je noć s utorka na srijedu prošla relativno mirno. No, na ulicama se i dalje osjećaju tenzije
Vidi originalni članak

Na društvenim mrežama objavljena je snimka brutalnog obračuna sigurnosnih snaga s prosvjednicima u Iranu. Nakon skoro tjedan dana prosvjeda, na ulice su izašle i pristaše režima.  

Organizirani skupovi podrške, nacionalne zastave i plakati sa slikama i sloganima vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija igraju u korist Hamnijevog islamističkog vodstva koje želi pokazati da je narod i dalje uz njega. "Smrt urotnicima", "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu" samo su neka od skanidranja pristaša. 

Demostranti su, unatoč 21 žrtvi u sukobima s policijom te djelomičnoj blokadi društvenih mreža, svaki dan bili na ulicama. Armin Navabi, bivši musliman iz Irana koji se odselio u Kanadu, objavio je na društvenim mrežama snimku na kojoj se vidi kako iranski režim želi ugasiti pobunu "u krvi". 

Vrhovni zapovjednik Revolucionarne garde, general major Mohamed Ali Džafari, napomenuo je kako je Garda intervenirala samo "ograničeno" u tri provincije, te da je bilo maksimalno 1500 ljudi na svakom mjestu, a da broj izazivača nereda nije premašio 15.000 u cijeloj zemlji. 

Džafari je za prosvjede okrivio kontrarevolucionarne agente, monarhiste te bivši državnu tajnicu SAD-a i kandidatkinju za predsjednika, Hillary Clinton. Nju je optužio da ih je ogranizirala da "izazovu nerede, anarhiju, nesigurnost i intrige u Iranu", prenosi BBC. 

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • NEO 23 04.01.2018.

    broj prosvjednika je jako malen najviše do 5000 to je ništa

  • Hiro Kitomiro 04.01.2018.

    Jadni Iranci dosadile su im americke sankcije, pa se bune da dobiju americku demokraciju kao Sirija, Irak i Afganistan po brzom postupku

  • 04.01.2018.

    di ste zidovi sad sa svojim holokaustom? sta ste napravili sa amerima u arapskom proljecu i sta radite sada??? lazovi, spletkarosi i ubojice!!! ali cinjenica je da je u iranu dosta nezadovoljnih kad su se poveli za kojekime i izasli na ulice! nisam vjerovao da mogu iran s..bati! greska vlade je sto nije vojskom odmah u startu izasla na prosvjednike, znam da se tesko donose takve odluke, ali trebali su znati da im se ovo moze dogoditi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare