To je to što me zanima!

Tijesna bitka u Georgiji: Svakoj strani za sada po jedno mjesto

Demokrati moraju osvojiti oba mjesta u Georgiji kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom. Razlika između Perduea i demokrata Ossoffa je minimalna s demokratskim mjestima koja se još trebaju prebrojiti
Vidi originalni članak

U američkoj saveznoj državi Georgiji u tijeku je drugi krug izbora za dva mjesta u Senatu, a prema 95 posto prebrojenih glasova, u vodstvu je demokrat Raphael Warnock, dok su republikanac David Perdue i demokrat Jon Ossoff gotovo izjednačeni. Brojanje se nastavlja u srijedu.

Demokrati i republikanci tijekom utorka bili su u tijesnoj utrci za američki Senat u Georgiji, gdje zadnji prebrojani glasovi obračuna odlučuju o tome hoće li izabrani predsjednik Joe Biden uživati kontrolu nad Kongresom ili će se njegovi reformski planovi suočavati s jakom republikanskom opozicijom.

Vodstvo se kretalo naprijed-natrag između republikanskih dužnosnika Davida Perduea (70) i Kelly Loeffler (50) te demokratskih izazivača Jona Ossoffa (33), redatelja dokumentarnih filmova, i Raphaela Warnocka (51), crnačkog baptističkog svećenika.

U jednoj utrci, prema 96 posto prebrojenih glasova, prema izvještaju Edison Researcha, republikanac Perdue osvojio je 50 posto glasova, kao i njegov demokratski izazivač Ossoff, ali Perdue ipak vodi s oko 3000 glasova više, prenosi Reuters.

U drugoj utrci, prema 95 posto prebrojenih glasova, republikanka Loeffler je za sada osvojila 49,8 posto glasova, a demokrat Warnock je u vodstvu s 50,2 posto.

Brojanje glasova u dvije utrke za američki Senat u Georgiji zaustavit će se preko noći i nastaviti se ujutro. O rezultatima ovih izbora više bi trebalo biti poznato do srijede u podne, prema lokalnom vremenu, rekao je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger u utorak kasno navečer za CNN.

Demokrati moraju osvojiti oba mjesta u Georgiji kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom. Dvostrukom pobjedom demokrata, omjer u Senatu bit će 50-50, čime bi izabranoj potpredsjednici Kamali Harris pripao presudan glas. Demokrati imaju kontrolu nad Zastupničkim domo, a od 20. siječnja imat će i nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden.

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu kako bi mogli upotrijebiti veto protiv Bidenovih političkih i pravosudnih imenovanja, kao i protiv mnogih njegovih inicijativa u područjima kao što su program ekonomske pomoći, klimatske promjene, zdravstvo i kazneno pravosuđe.

Georgia je na predsjedničkim izborima tijesno glasala za Bidena.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • citizen86 06.01.2021.

    demokrati pobjeduju ali sigurno zbog toga sta glasanje nije bilo vjerodostojno. hahahaha

  • theshitdisturber 06.01.2021.

    ajmo DEMS!!!!... neka gaženje Trumpavog i njegovih polupismenih sljedbenika nastavi!

  • nori 🖖 06.01.2021.

    Robovlasnickoj stranci se glasovi broje i po mjesec dana

Komentiraj...
Vidi sve komentare