Obavijesti

News

Komentari 12

Tijesna bitka u Georgiji: Svakoj strani za sada po jedno mjesto

Tijesna bitka u Georgiji: Svakoj strani za sada po jedno mjesto
5

Demokrati moraju osvojiti oba mjesta u Georgiji kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom. Razlika između Perduea i demokrata Ossoffa je minimalna s demokratskim mjestima koja se još trebaju prebrojiti

VIDEO

U američkoj saveznoj državi Georgiji u tijeku je drugi krug izbora za dva mjesta u Senatu, a prema 95 posto prebrojenih glasova, u vodstvu je demokrat Raphael Warnock, dok su republikanac David Perdue i demokrat Jon Ossoff gotovo izjednačeni. Brojanje se nastavlja u srijedu.

Demokrati i republikanci tijekom utorka bili su u tijesnoj utrci za američki Senat u Georgiji, gdje zadnji prebrojani glasovi obračuna odlučuju o tome hoće li izabrani predsjednik Joe Biden uživati kontrolu nad Kongresom ili će se njegovi reformski planovi suočavati s jakom republikanskom opozicijom.

Republicans gather for the GA GOP election night event in Atlanta

Vodstvo se kretalo naprijed-natrag između republikanskih dužnosnika Davida Perduea (70) i Kelly Loeffler (50) te demokratskih izazivača Jona Ossoffa (33), redatelja dokumentarnih filmova, i Raphaela Warnocka (51), crnačkog baptističkog svećenika.

U jednoj utrci, prema 96 posto prebrojenih glasova, prema izvještaju Edison Researcha, republikanac Perdue osvojio je 50 posto glasova, kao i njegov demokratski izazivač Ossoff, ali Perdue ipak vodi s oko 3000 glasova više, prenosi Reuters.

U drugoj utrci, prema 95 posto prebrojenih glasova, republikanka Loeffler je za sada osvojila 49,8 posto glasova, a demokrat Warnock je u vodstvu s 50,2 posto.

U.S. President-elect Biden campaigns for Democratic U.S. Senate candidates Ossoff and Warnock at a rally ahead of runoff elections in Atlanta, Georgia

Brojanje glasova u dvije utrke za američki Senat u Georgiji zaustavit će se preko noći i nastaviti se ujutro. O rezultatima ovih izbora više bi trebalo biti poznato do srijede u podne, prema lokalnom vremenu, rekao je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger u utorak kasno navečer za CNN.

Demokrati moraju osvojiti oba mjesta u Georgiji kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom. Dvostrukom pobjedom demokrata, omjer u Senatu bit će 50-50, čime bi izabranoj potpredsjednici Kamali Harris pripao presudan glas. Demokrati imaju kontrolu nad Zastupničkim domo, a od 20. siječnja imat će i nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden.

U.S. President Trump campaigns with Republican Senator Loeffler ahead of Georgia U.S. Senate runoffs in Dalton

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu kako bi mogli upotrijebiti veto protiv Bidenovih političkih i pravosudnih imenovanja, kao i protiv mnogih njegovih inicijativa u područjima kao što su program ekonomske pomoći, klimatske promjene, zdravstvo i kazneno pravosuđe.

Georgia je na predsjedničkim izborima tijesno glasala za Bidena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.