To je to što me zanima!

Timmermans: Poljska mora poštivati odluku ustavnog suda

Euroskeptična poljska stranka Pravo i pravda (PiS) izložena je velikom pritisku EU-a, SAD-a i međunarodnih organizacija otkako je u listopadu prošle godine došla na vlast
Vidi originalni članak

Poljska ustavna kriza, koja je tu zemlju posvađala sa zapadnim saveznicima, još uvijek se može riješiti dijalogom, ali vlada u Varšavi najprije treba priznati presudu ustavnog suda što je dosad odbijala, izjavio je u utorak vodeći dužnosnik EU-a.

Euroskeptična poljska stranka Pravo i pravda (PiS) izložena je velikom pritisku EU-a, SAD-a i međunarodnih organizacija otkako je u listopadu prošle godine došla na vlast i ojačala kontrolu nad medijima i drugim institucijama.

Konzervativci su donijeli zakon kojim se povećava broj sudaca potrebnih za donošenje odluka na ustavnom sudu i izmijenili redoslijed rješavanja predmeta.

Kritičari kažu da je sucima zbog toga otežano razmatranje novih zakona, a i sam sud je izmjene ocijenio neustavnima. Vlada ne prihvaća tu odluku, pa je stvar u pravnom vakuumu.

Pravila Europske komisije (EK) mogla bi dovesti do toga da se Poljskoj oduzme pravo glasa u komisiji.

Potpredsjednik EK-a Frans Timmermans i jedan od nekoliko europskih dužnosnika koji u Varšavi pokušavaju spasiti situaciju, govorio je u utorak optimističnim tonom.

- Ne želim prejudicirati ili predviđati iduće korake - rekao je Timmermans na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim dužnosnicima.

- Zašto? Zato što sam danas stekao dojam da ima prostora za dijalog i za rješenje (krize) bez poduzimanje mjera u EK-u - istaknuo je.

No, ustrajao je da vlada u Varšavi najprije mora priznati odluku ustavnog suda da je novi zakon neustavan, što je vlada dosad odbijala učiniti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Erazmo 05.04.2016.

    Ma nemoj? A možda su se EU i EK usplahirili zbog nečeg drugog? U Poljskoj je nova vlada naumila da bankarski princip primijeni na same banke i u tom je smjeru odobrila zakon po kojem će se uvesti porez na sve financijske institucije. Banke i osiguravajuća društva u Poljsko od ove godine plaćaju 0,44 posto poreza na aktivu, što će poljskom proračunu donijeti 1,1 milijardu dolara.

Komentiraj...
Vidi sve komentare