To je to što me zanima!

Timovi Roštilj u srcu i Veseli Istriani ispekli najfinije meso

Umag, grad poznat po atraktivnim turističkim događanjima, još jednom je pokazao kako je domaćin Zlatnog ćevapa s najmanjim brojem stanovnika, no zasigurno s najvećim srcem.
Vidi originalni članak

U subotu kao da se svih dvanaest tisuća građana Umaga okupilo na Novoj obali na kojoj su roštilj-majstori Istre i Primorja pripremali meso u pet kategorija te točno u podne, na znak voditelja Frane Ridjana, upalili vatru. U trenutku savršenog žara ćevapčiće, ražnjiće, kobasice, vratinu i junetinu počeli su peći, a natjecatelje je sa svojom ekipom Ja volim Umag bodrio i gradonačelnik Vili Bassanese koji je marljivo obavljao sve zadatke, od mariniranja mesa do čišćenja roštilja.

Lijepo vrijeme i pozitivne vibracije s Nove obale privukli su i brojne turiste koji su, kao i domaćini, subotu odlučili provesti uz svježe pripremljene PIK Vrbovec mesne delicije sa žara uz ukusne Or'le lepinje i raznovrsne priloge: svježe salate s Kiskom, President mladi kajmak, Zvijezda ketchup i ajvar, Kotanyi umake, Fridrih šampinjone te osvježenja iz Karlovačkog, Jamnice i Vina Belje.

Užarenom ozračju pridonio je i koncert Dine Jelusića i grupe Mad dogs no glavne zvijezde ipak su bili timovi 3,2,1,peci!!! Dinka Brozovića, Roštilj u srcu Zorane Turković, Portal Pressum Franje Sabe, Gušti Ante Gambirože, Veseli Istriani Vladimira Pantovića. Do samog kraja bilo je neizvjesno jer su dvije ekipe prema ocjenama stručnog žirija kojeg su činili Dario Lide iz kulinarskog studia Majstor kuhar, Damir Modrušan šef kuhinje restorana Zigante, Marko Lučić iz Pik Vrbovca te Mauro Jurman zamjenik gradonačelnika grada Umaga osvojile jednak broj bodova. Pobjednicima su proglašeni Veseli Istriani Vladimira Pantovića koji je 2010. godine predstavljao Istru u finalu 1. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju te prošlogodišnji umaški prvaci Roštilj u srcu. - Prošle smo godine mislili da se radi o početničkoj sreći, no izgleda da smo stvarno dobri - izjavila je Zorana Turković, šefica tima Roštilj u srcu. Iako zaslužena, pobjeda dvaju iskusnih timova ostala je u blagoj sjeni jer je spomenuta ekipa Ja volim Umag koja se natjecala van konkurencije osvojila najveći broj bodova. Finalistima će to zasigurno biti poticaj da svoju tehniku dovedu do savršenstva i 18.6.na Bundeku dokažu da mogu još bolje. U posebnoj natjecateljskoj disciplini pranje roštilja Permetalom najbolji su bili ekipa "3, 2, 1 peci".

Osim što su mogli promatrati napeto natjecanje, posjetitelji su imali priliku izbliza pogledati popularni SUV Dacia Duster, postati Iskonovac, sami se okušati u roštiljanju ili u nagradnim igrama u kojima su mogli osvojiti vrijedne nagrade partnera roštiljade. Najveću pozornost opet je privukla popularno zvana OlimPIKijada vrsta triatlona na kojem su timovi morali pokazati vještine u pikadu, odnijeti prazne kašete i sastaviti slagalicu. Slijedile su utrka s gajbama Jamnice, Karlovačko slalom s tacnama, Dacia i Or'le kvizovi, Iskon tombula te Kisko gastro-pogađalica u kojoj su se trebale prepoznati četiri vrste octa. U mini gastro showu Roštilj-akademija Dario Lide podijelio je korisne savjete za roštiljanje pripremajući na Delimano roštiljima ukusne mesne uštipke, jedan od niza recepata iz roštilj-kuharice 24sata koju svi zainteresirani mogu dobiti i na natjecanjima koja slijede. Dario je i demonstrirao pripremu kotleta prethodno mariniranih u Karlovačkom pivu koje osim što oplemenjuje okus hrane kada se koristi kao marinada, može imati i povoljan učinak na zdravlje budući da sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva koji nastaju tijekom pečenja mesa na roštilju.

5. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec održava se u organizaciji 24sata uz podršku partnera: Dacia, Karlovačko, Permetal, Kisko, Jamnica, Vina Belje, Zvijezda, President, Kotanyi, Fridrih, Or'leIskon, Delimano, Grilloza i Kulinarski studio Majstor kuhar stoga su ti sve namirnice, cjelodnevna okrjepa, kao i sva oprema osigurani.

Nakon Umaga borba za Zlatni ćevap nastavlja se 4.6. u Jastrebarskom te 5.6. na zagrebačkom Jarunu nakon čega slijedi finale 18.6. na Bundeku. Prijave za Jastrebarsko još uvijek su u tijeku zato posjeti specijalnu rubriku Zlatni ćevap u kojoj donosimo više informacija i prijavi se na natjecanje za najbolje roštilj-majstore Hrvatske!

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Mrvica1971 30.05.2016.

    Neka mi netko objasni od kada se Hrvatski piše Istriani , a ne Istrani? Vidim da se sve više tako govori. Nije mi jasno od kada se to promjenilo.

  • Ptsp Jednoruki 30.05.2016.

    hej dovla kaj ima u redakciji

  • 29.05.2016.

    bravo istrijani

Komentiraj...
Vidi sve komentare