To je to što me zanima!

Tisuće u Australiji prosvjeduju za veća prava domorodaca

Tisuće ljudi prosvjedovale su u nedjelju u Australiji tražeći priznanje australskih domorodaca u ustavu uoči referenduma potkraj godine, nakon nedavnog smanjenja potpore za tu reformu
Vidi originalni članak

Referendumom, koji će se vjerojatno održati između listopada i prosinca, želi se izmijeniti ustav i uspostaviti savjetodavno tijelo Domorodački glas u parlamentu, kako bi se australskim domorocima omogućio izravan utjecaj na politike koje ih se tiču.

Laburistička vlada premijera Anthonyja Albanesea podržava promjenu, a oporbeni liberalno-nacionalni konzervativci tome se protive. Prosvjednici su istaknuli da je referendum velika prilika da se učini nešto što će učiniti zemlju boljom i da je to najvažnije pitanje u zemlji.

NOVI PAKET POMOĆI Australija daje još 110 milijuna dolara pomoći za Ukrajinu

Organizator prosvjeda Yes23, koji je organizirao više od 25 skupova širom zemlje, rekao je da se u Sydneyju okupilo oko 3000 ljudi, a širom zemlje oko 25.000. Protivnici mjere, uključujući neke domoroce, smatraju da prijedlog reforme nije dovoljno razrađen i da će podijeliti Australce.

NEDALEKO JE BIO I PLIVAČ Znatiželjni kit pratio je kajakaša u blizini obale: 'To je podsjetnik da moramo cijeniti naše oceane'

Australski domoroci, koji čine 3,8 posto populacije, diskriminirani su, loše stoje kad je riječ o zdravlju i obrazovanju i puno ih završi u zatvorima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare