To je to što me zanima!

Tisuće učenika s ukorom, par stotina izbačeno iz škole, a na nastavi bili četiri mjeseca

Specifična školska godina obilježena je štrajkom, prekidom nastave, potresom, korona virusom i nastavom na daljinu, ali i po brojnim pedagoškim mjerama i lošim vladanjem učenika
Vidi originalni članak

Iako su samo malo više od tri mjeseca bili na nastavi u školi, naši osnovnoškolci i srednjoškolci uspjeli su ove školske godine nakupiti popriličan broj negativnih pedagoških mjera.

Osnovnoškolcima je izrečeno više od 5.000 mjera - opomena, ukora i strogog ukora. Čak 204 srednjoškolca isključena su iz škole, a više od 10.000 njih dobilo je opomenu ili ukor.

- Vjerojatno su to repovi iz prvog polugodišta i tada su učenici dobili neki ukor i u drugom polugodištu nisu se više niti uključivali u neki rad, rekla je Dubravka Miljković sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Za sve je ovo bila nova situacija u školstvu, kaže prof. Miljković, ali možda je trebalo pokazati malo više empatije, iako su se svi snalazili na svoj način, javlja HRT..

- Možda su svi pogubili konce, ovo su bile izvanredne okolnosti nitko učitelje nije educirao da se nose s takvim okolnostima, dodala je Miljković.

VIDEO: PREDOMISLILI SE Birokrati popustili nakon upita 24sata: Šimun će ipak ići u vrtić

Ali ni učenike. Pa je tako ocjenu loše iz vladanja dobilo njih više od 3.500 tisuće. Primjerice - s takvom ocjenom osmaši ne mogu dobiti smještaj u učeničkom domu. U jednoj ih je školi čak 47 ocijenjeno loše ili dobro iz vladanja, roditelji su se žalili, a Ministarstvo reagiralo.

"Na temelju prijave roditelja učenika u kojoj se žale na ocjene iz vladanja, Služba prosvjetne inspekcije područna jedinica u Rijeci pokrenula je inspekcijski postupak po službenoj dužnosti., a vezano uz ocjene iz vladanja na kraju nastavne godine.", priopćili su iz Ministarstva.

Nalaz se očekuje do kraja tjedna. No, u svakom slučaju, ionako specifična i neuobičajena situacija, ovakvim potezima i odlukama stanje u školstvu čini još  kompliciranijim.

- Je li na pomolu neki novi predmet - krizne situacije u školstvu? Već je na Učiteljskom fakultetu uvedeno nošenje sa stresom, kako upravljati sa stresom što je jako važno, rekla je Miljković.

Da, ali važno je i to da se prije nove školske godine uspostave i neka pravila, nova pravila, koja zahtijeva nova situacija, kako se ne bismo čudili ovakvim pedagoškim mjerama.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 15.07.2020.

    I? Kome treba škola i učenje beskorisnih gluparija 20 godina svog života a sve to da bi na kraju radio kao konobar 😂🤣

  • Karmelićanka 15.07.2020.

    Kakvo vladanje dati uceniku koji u OŠ neopravdano izostaje iz skole vise od 60% nastave, ne sudjeluje u nastavi na daljinu, obavijesti se Centar za socijalnu skrb (oni ne reagiraju), a ministarka kaze da svi moraju zavrsiti razred?

  • 15.07.2020.

    Roditelji, učitelji, profesori i društvo previše popušta, a rezultat će biti da će u ovakvom društvu takvi bahati balavci sa ukorom bolje proći u životu nego dobro odgojena i obrazovana djeca...

Komentiraj...
Vidi sve komentare